• Pogodaka: 8537

Државни секретар Иван Бошњак првом човеку старопазовачке Општине потврдио добијање статуса града

naslovna-drzavni-sekretar-ivan-bosnjak-prvom-coveku-staropazovacke-opstine-potvrdio-dobijanje-statusa-gradaСтратешки циљ коме општинско руководство Општине Стара Пазова тежи и усмерава сву своју енергију протеклих четири године, јесте добијање - статуса града. Сви инфраструктурни пројекти, који су до сада реализовани, попут реконструкције центара већине насеља, изградње савремених објеката вртића, обнове домова културе, асфалтирања свих улица у насељима, изградње саобраћајница, обнове објеката здравства, културе, спорта и улагања у црквено – верске објекте, али и они на чијој реализацији се вредно ради, усмерени су ка том циљу.

Једна од најразвијенијих сремских Општина у више наврата је од стране државног и покрајинског врха истицана као пример како би се једна локална самоуправа требала развијати. Подршку напорима ка добијању статуса града, Општина Стара Пазова има и од Министарства државне управе и локалне самоуправе, чији је државни секретар Иван Бошњак, данас одржао радни састанак са председником Општине Стара Пазова, Ђорђем Радиновићем и његовим најближим сарадницима.

Државни секретар се у разговору осврнуо на све кључне аспекте сарадње локалних самоуправа са поменутим Министарством, уз осврт на актуелне измене у законима, а затим нагласио да је Општина Стара Пазова једна од ретких средина у којој популација расте и да месне заједнице које је чине, као и сама Стара Пазова, и географски и економски прерастају ниво једне општине.

„Ваша локална самоуправа може да се дичи чињеницом да је једна од ретких средина где популација убрзано расте, те да географски и економски прераста ниво Општине. Данас смо причали о веома важној теми, како за општинско руководство, тако и за заједницу која живи у овој сремској Општини. Сматрамо да би и те како корисно било, првенствено за грађане, а затим и за привредне субјекте, да она добије статус града. Ми ћемо се, као Министарство, у директној комуникацији са свим релевантним институцијама, побринути да до овог процеса, у законским оквирима и дође. Мислим да визија коју има и којој стреми локално руководство овде у Старој Пазови, заиста може да се реализује, а када то тога дође може да послужи као добар пример за друге средине.“ изјавио је државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак.

Општина Стара Пазова је у експанзији, и по растућем броју становника и по развијености привреде и заиста заслужује да добије статус града, потврдио је први човек старопазовачке општине, Ђорђе Радиновић, нагласивши да је ово био планирани пут ка циљу, који је подразумевао реализацију многих инфраструктурних и комуналних пројеката у протеклом периоду, као и да огроман посао тек предстоји.

„Све што смо до сада радили, радили смо како би грађани наше Општине живели што боље. Управо да би грађани лакше и ефикасније решавали своје проблеме и потребе, ми смо се, као локално руководство, посветили стварању свих предуслова како би наша Општина добила статус града. Статусом града ми би, на пример, добили виши степен и виши ниво организације полиције, Дома здравља, добили би филијалу Пореске управе, Привредни суд итд. Добијање статуса града омогућиће још бржи и равномернији развој свих насеља у Општини, тада већ град Стара Пазова имала би више градских Општина. Статус града представљао би врхунац зацртаног плана општинског руководства, а обезбедио би од Републичке Владе и веће ингеренције што би опет значило још лакше решавање текућих проблема и отварање врата ка даљем привредном развоју“, рекао је, између осталог, први човек старопазовачке Општине.

Теме данашњег разговора биле су и надлежности Министарства и усаглашавање са изменама Закона о локалној самоуправи, планови Министарства за 2017. годину, односно, упознавање са обавезама локалних самоуправа у предстојећој години. Састанку су, поред председника општине Ђорђа Радиновића, присуствовали и Милан Беара, заменик председника Општине, Марина Савић и Владимир Јовановић, помоћници председника Општине Стара Пазова.

Фотографије: