• Pogodaka: 8351

Делегација Општине Стара Пазова у радној посети Вуковарско-сријемској жупанији

naslovna-delegacija-opstine-stara-pazova-u-radnoj-poseti-vukovarsko-sremskoj-zupanijiКрајем месеца јуна, петнаесточлана делегација општине Стара Пазова, предвођена председником Општине Ђорђем Радиновићем, отпутовала је у Вуковар, где је одржан радни састанак са тамошњим домаћинима, управом Вуковарско-сријемске жупаније, најисточније регије у Републици Хрватској, која се простире у западном Срему. Иницијативом руководства старопазовачке Општине у саставу делегације, било је неколико најистакнутијих привредника-представника најуспешнијих компанија са територије Општине, који су својим активним учешћем дали допринос у заједничком раду, истичући примере добре праксе из личних пословних искустава.

Проналажење могућности за прекограничну сарадњу, као и начини аплицирања и коришћења средстава фондова ЕУ, су само неке од тема вишесатног радног сусрета делегација. На самом почетку радног састанка Општина Стара Пазова, је похваљена од стране домаћина по неколико основа, пре свега по свом веома високом привредном потенцијалу и једној од најнижих стопа незапослености у Републици Србији.

„Дошли смо до заједничког закључка да морамо оснажити односе и фокусирати се на сарадњу из области привреде и да прекограничном сарадњом, можемо лако створити услове за реализацију великог броја пројеката, за које средства можемо обезбедити из различитих фондова ЕУ. Познато је да је за сваки од ових пројеката неопходно добро познавање доступности ЕУ фондова, али и спремност на велики посао око захтевне администрације, која је саставни део на путу ка реализацији прекограничне сарадње. Такође, овде смо да покушамо да повежемо, или онде где сарадња већ постоји, да унапредимо привредно повезивање тј. везе привредника два региона, наше две земље”, истакао је у разговору са локалним медијима, председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић.

„Оно што представља обострану корист је чињеница да се ради заједничких циљева морају побољшати и продубити међусуседски односи, као и односи према националним мањинама”, рекао је у свом излагању заменик жупана, Жељко Цирба, и додао да је Стара Пазова прави пример општине, која је искористила повољан положај у односу на Београд и Нови Сад, где резултати нису изостали. „Мислим да имамо доста добрих примера и Стара Пазова је један од добрих примера где су квалитетни и добри људи искористили географски положај, али мислим да су и резултати рада квалитетни. То је оно искуство које ми можемо на неки начин преписати, а пошто је Хрватска у ЕУ, а Србија је кандидат, можемо имати коректне односе, нпр. на повлачењу заједничких средстава. Прекогранична сарадња је јако добра, до сада, и имамо пуно примера добре праксе“.

На састанку је договорено да се, у наредном периоду, интензивира рад на заједничком наступу и координацији у смислу тражења могућности за аплицирања са пројектима код ЕУ фондова, а што се тиче сектора привреде ово ће свакако бити један у низу састанака, који ће боље и квалитетније повезати потребе сектора привреде и у региону Срема, и Вуковарско-сремске жупаније.

Фотографије: