• Pogodaka: 8142

Развој иновативних услуга социјалне заштите намењених рањивим групама у Старој Пазови

naslovna-razvoj-inovativnih-usluga-socijalne-zastite-namenjenih-ranjivim-grupama-u-staroj-pazoviПредставници општине Стара Пазова су 10. фебруара у Краљеву присуствовали церемонији доделе грантова у оквиру пројекта “Европска подршка инклузивном друштву” који Европска унија финансира са 4,3 милиона евра. Његова екселенција, Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији и Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања су доделили сертификате представницима 28 републичких и покрајинских институција социјалне заштите, центара за социјални рад, општина и градова, удружења грађана и фондација, институција из сфере образовања као и јавних предузећа.

Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 4,3 милиона евра, и који има за циљ јачање институционалних капацитета на националном и локалном нивоу ради управљања мерама политике социјалне инклузије, као и развој социјалних услуга у заједници за угрожене групе. Још један циљ овог пројекта који се финансира из претприступних фондова ЕУ је подршка спровођењу иницијатива активне инклузије ромског становништва. Кроз пројекат је додељено 28 грантова за носиоце из 36 различитих градова и општина. То су институције социјалне заштите, центри за социјални рад, удружења грађана, јавна предузећа које ће спровођењем својих пројеката допринети побољшању социјалне инклузије угрожених група и ромског становништва.

Општина Стара Пазова је добила грант за реализацију пројекта под називом ‘’Развој иновативних услуга социјалне заштите намењених рањивим групама у Старој Пазови’’ у сарадњи са школом за основно и средње образовање "Антон Скала" из Старе Пазове уз стручну помоћ школе за основно и средње образовање "Милан Петровиц" из Новог Сада које су поред образовања верификоване и за пружање услуга социјалне заштите и помоћ угроженим групама (особама са инвалидитетом).

У оквиру пројекта ће се успоставити Рехабилитациони центар који ће бити саграђен у дворишту школе за основно и средње образовање "Антон Скала" који ће пружати услуге деци и младима који су корисници дневних услуга социјалне заштите у локалној заједници, ученицима школе за децу са сметњама у развоју, као и ученицима из типичних школа која имају подршку дефектолога у матичним школама.

Рехабилитациони центар ће представљати холистички центар за подршку особама са различитим инвалидитетима, као и поремећајима пажње и са различитим врстама сензорног оштећења као и здравственим потешкоћама. Пројекат је вредан 233 хиљаде евра, од чега ЕУ финансира 85% односно 198 хиљада евра а остало је допринос општине - 15% односно 34 хиљаде евра.

Општина Стара Пазова на овај начин помаже инклузију социјлано најугроженијих група и креира услове за побољшан квалитет живота и побољшање и очување пре свега здравља деце и младих који живе на територији општине Стара Пазова.

Фотографије: