• Pogodaka: 8280

Посета делегације Института за спорт и младе из Португалије

naslovna-poseta-delegacije-instituta-za-sport-i-mlade-portugalijeСредином овог месеца, у време трајања Регионалног сајма привреде у Старој Пазови, нашу Општину и општинску Канцеларију за младе посетила је делегација Института за спорт и младе из Португалске Републике, која иначе негује веома квалитетну сарадњу са ресорним министарством за спорт и омладину Владе Републике Србије. Као пример ефикаснијих канцеларија, које раде и делују у тесној вези и координацији са својим Министарством, и имајући у виду конкретне резултате у последњих неколико година, четворочлана делегација ове институције уверила се у рад и програме управо старопазовачке Канцеларије за младе.

Пријем четворочлане делегације португалског Института за спорт и омладину, коју су чинили: Карлос Переира, члан Извршног одбора, Жорж Карваљо, директор Одељења за спорт, Жорж Орландо Киерос, директор Одељења за комуникацију и међународну сарадњу и Едуард Маркеш, директор „Регионалног центра за младе Лисабон“, у просторијама Општине Стара Пазова дочекали су председник Скупштине општине Стара Пазова Радоје Благојевић, Велибор Катић, начелник за спорт и омладину, Драгана Стевић, координаторка Женске одборничке мреже и Надежда Хадрик, координаторка Канцеларије за младе општине Стара Пазова.

„Општини Стара Пазова је припала велика част да буде ваш домаћин, да вам представи како се овде бринемо о младима и развоју спорта, и свим значајним сегментима, који значајно утичу на квалитет живота наших грађана. Пре свега, желим да вам пренесем и срдачне поздраве добродошлице председника наше Општине господина Ђорђа Радиновића, и укупне локалне самоуправе и да вам пожелим пријатан боравак овде у Старој Пазови. Надамо се могућностима да заједнички остваримо, размену знања и искустава, сагледамо простор за потенцијалне пројекте, који би могли донети обостране бенефите у оквиру поменутих области“, поручио је Радоје Благојевић у својој поздравној речи члановима делегације.

Током овог пријема, уважени гости су имали прилике да сазнају више о потенцијалима ове сремске Општине, општим подацима и карактеристика живота на овим просторима, као и неким актуелним пројектима, који су у плану реализације за наредни период. Имајући у виду интересовања и главни повод посете, разговор је нарочито био посвећен младима, њиховим потребама карактеристичним за одређене узрасте, као и шта се, из угла локалне самоуправе, предузима у циљу унапређења могућности који им се пружају.

Пошто је спорт важан сегмент који се дотиче младих, као значајан фактор у њиховом одрастању и животном опредељењу, и због популарности овог спорта код нас, овом приликом домаћини су за госте организовали посету Националној кући фудбала – Спортском центру Фудбалског савеза Србије, као и обилазак, сада модернизованих и уређених, фудбалских терена у које је у протеклих неколико година локална самоуправа уложила значајна средства.

У току своје тродневне посете, португалска делегација, имала је прилику да се сусретне и размени искуства, са представницима министарства, државним секретарима за спорт и омладину, Предрагом Перуничићем и Ненадом Боровчанином, док су им помоћници министра са сарадницима детаљно представили реализоване активности и планове за наредни период, уједно размењујући идеје за интензивирање сарадње у будућности.

Коначни циљ ове посете било је и јачање билатералне сарадње у области младих и спорта између Републике Србије и Републике Португалије. У складу са тим, у оквиру посете уприличени су и сусрети са представницима Кровне организације младих Србије, Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада и Националне асоцијације канцеларија за младе. Делегација је обишла и Институт за спорт и медицину спорта у Београду, где су се издефинисали начини обезбеђивања знања и искустава у области спортске медицине.

Успешност посете, резултирала је прављењем билатералног Акционог плана у областима омладине и спорта, између Србије и Португала, која се базира на потписаном Протоколу о сарадњи из 2012. године, између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Државног секретаријата за спорт и младе Португала.

Фотографије: