• Pogodaka: 8643

Завршен IX Регионални сајам привреде у Новој Пазови, своју делатност из веома разноврсне прoизвођачке и услужне понуде представило око 100 излагача

naslovna-zavrsen-ix-regionalni-sajam-privredeДивно је било, прошлог четвртка бити присутан на свечаном отварању IX Регионалног сајма привреде у Старој Пазови, како је и у самом програму отварања, наговештено кроз мелодију надалеко познате народне песме о Срему. Ове године, на већ препознатљивом пословном догађају, заједнички је наступило око 100 излагача, међу којима су се, поред значајног броја привредника из старопазовачке Општине, свих крајева Србије и околних земаља из региона, нашли и привредници из развијених европских држава.

Присутним званицама и овогодишњим излагачима су се на отварању обратили: Горан Савић, помоћник председника Општине Стара Пазова за економски развој и стратешки маркетинг, затим Александар Кемивеш, саветник председника Привредне коморе Србије и Ђорђе Божић, председник Сремске привредне коморе. Овогодишњи сајам је имао посебну част, да га отвори Михаел Милер, први човек аустријске компаније, европског реномеа, Ajмакс Рил Истејт (Eyemaxx Real Estate AG), која је реализовала једну од најзначајнијих инвестиција на територији старопазовачке општине.

У свом обраћању, у име Општине Стара Пазова, као организатора ове сајамске приредбе, Горан Савић, помоћник председника општине, је поздравио све госте и излагаче, изразивши задовољство што је сваке године све више излагача на овом сајму, али и наду да ће многи имати разлог за долазак и наредне године, на десети по реду, јубиларни сајам. „Поносни смо што овај Сајам и његов изложбени програм већ завређује пажњу привреде и ван граница наше земље. Ово је, догађај који су многи успешни привредници, али и они који се вредно боре да се позиционирају на конкурентном тржишту, поставили међу најважније догађаје у годишњем пословном плану“, закључио је Савић.

Подсећајући да компанија Ајмакс има погоне у Немачкој, Пољској, Чешкој и Србији, да је власник 60 хектара земље у индустријској зони у Старој Пазови, Михаел Милер је захвалио локалној самоуправи на челу са председником Ђорђем Радиновићем за брзу реализацију прве фазе изградње ЛОГ центра, као и тадашњем амбасадору Републике Србије у Аустрији Миловану Божиновићу, и најавио изградњу и друге фазе ове инвестиције вредне 200 милиона евра.

Да регионални сајам привреде у Новој Пазови има све већи значај истакао је председник Сремске привредне коморе Ђорђе Божић уз нагласак да ће се у циљу даљег развоја бизниса Сремска комора, која ове године слави 40 година постојања, са Општином Стара Пазова, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду, потрудити да се и даље настави ова успешна традиција. „Похвално је да скоро све општине у Срему имају уређене индустријске зоне са инфрастуктуром, па није чудно што Срем има и највише инвестиција по глави становника“, рекао је председник Сремске привредне коморе, а затим подсетио да је у Срем поред бројних домаћих улагача дошло око 160 инвеститора из 25 земаља света са преко милијарду евра инвестиција, а да у тим фирмама данас ради преко 10.000 запослених.

Саветник у Привредној комори Србије Александар Кемивеш је најавио медернизацију коморског ситема с почетком наредне године, како би целокупан систем могао бити прави партнер Влади Републике Србије у доношењу мера економске политике и прописа који се односе на привреду.

Овогодишњи сајам привреде био је и место потписивања новог значајног споразума о сарадњи, коју су склопили општина Стара Пазова и општина Леополдсдорф из Републике Аустрије. Дводневни пословни догађај у Новој Пазови попуниле су бројне манифестације, међу којима је и озваничење сарадње Сремске привредне коморе и „Панонија кластера”, а представљени су и програми „Заштитом права интелектуалне својине до конкурентности“ и „Понуда најновијих технолошких решења за пројектовање производа у малим и средњим предузећима“. Посебно интересовање посетиоца нарочито је било усмерено на овогодишњни мини сајам запошљавања. У агенди сајма, као теме, нашли су се и програми финансирања иновативних малих и средњих предузећа, услуге Европске мреже предузетништва, портал „Пословање“, споразумно финансијско реструктуирање, дуално образовање и средње стручно образовање у општини Стара Пазова.

Регионални сајам су песмама из Срема и беседом о привредном развоју Старе Пазове пропратили и аматери КУД „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове и Миливој Ковачевић, а за само затварање одржано је општинско финално такмичење у кувању рибље чорбе.

Фотографије: