• Pogodaka: 8202

Летња манифестација за младе „Имаш МЛАДОСТ, покрени БУДУЋНОСТ“

naslovna-letnja-manifestacija-za-mlade-imas-mladost-pokreni-buducnostИ ово лето је за младе људе општине Стара Пазова било у знаку дружења, едукације и културе, чему је допринела занимљива вишедневна манифестација под називом: „Имаш младост, покрени будућност“. Заинтересована омладина, како старопазовачке општине, тако и шире, добила је могућност и прилику да ужива у квалитетним садржајима, кроз више мини пројеката, у истој или сличној форми од раније познатих публици са ових простора. Неколико локација у старопазовачкој Општини оживеле су присуством и сусретима креативних, вредних и стваралачки расположених младих људи из земље и иностранства, познатих уметника, аутора итд.

Кључни део манифестације били су: девето по реду, Интеркултурално лето - односно Међународни волонтерски камп и Фестивал савремене поезије и перформанса – Pazova Calling. Интеркултурално лето спада међу најстарије волонтерске кампова овог типа у Србији, са до сада окупљених више од 80 иностраних и домаћих волонтера. Ове године, посебан фокус кампа био је на раду са младима, а главни циљ је био спровођење активности у оквиру тема интеркултуралности, здравих животних навика и квалитетног провођења слободног времена.

Цела замисао је спроведена у оквиру дванаестодневног дружења двадесетак волонтера из Шпаније, Белгије, Турске, Русије, Италије, Немачке, различитих крајева Србије и наравно Старе Пазове. Посебно интересовање омладине било је везано за радионице креативног, едукативног, спортског, забавног и информативног садржаја, у коме су млади људи са територије старопазовачке општине имали прилику да упознају, размене искуства и проводе слободно време са волонтерима из других земаља, што је резултирало веома позитивним утисцима и новим пријатељствима. Само неке од радионица биле су: цртања по телу, часови салсе и кадрила, певање „а cappella“, а нарочито су биле испраћене занимљиве спортске активности (ултимативни фризби и фудбал), друштвене игре, и пројекције разних едукативних филмова на тему људских права итд.

Истовремено од 12. до 15. августа реализован је поменути пројекат „Pazova calling-Pazova poziva“, посвећен савременој поезији и перформансу. Остварена је идеја да се учесници - савремени аутори, прикажу не само као песници, већ и као извођачи, тако да је поред поезије, која је главни тематски циљ, акценат стављен и на наступ. Пројекат је обележен и са две публикације. Након самог отварања програма и Сајма песничких књига, објављен је и представљен је први број Зидних новина, након чега је у петом броју локалног књижевног зборника Џбујање, објављен рад пазовачких аутора и учесника пројекта и то на српском и словачком језику.

Да је пазовачка омладина уживала у укупном програму потврдило је приметно интересовање, јер су се знатижељни посетиоци већ распитивали за програм, који се планира следећег лета. Остаје задатак да и следеће године Манифестација угледа светлост дана, а за то ће се сигурно побринути Општина Стара Пазова, Канцеларија за младе општине Стара Пазова, Центар за културу општине Стара Пазова, Покрет горана Војводине, Покрет горана Старе Пазове, Млади истраживачи Србије, Министарство омладине и спорта, оснивачи и чланови неформалне групе „Pazova Calling“, и свакако УГ „Књижуљак“.

У међувремену, до тада ће, за младе Старопазовчане бити приређено још, пажње вредних, квалитетних и лепих садржаја о чему брину одговорни људи, свесни потребе да се младима пруже нове корисне могућности, које они препознају као такве.

Фотографије: