• Pogodaka: 8427

Општина Стара Пазова иницирала још једну сарадњу ван граница Републике Србије

naslovna-opstina-stara-pazova-inicirala-jos-jednu-saradnju-van-granica-srbijeЗахваљујући све напреднијој привреди и повезивању у циљу преузимања и примене знања и добре праксе из развијених европских земаља, као и сарадњи са свим релевантним државним и стручним институцијама, Општина Стара Пазова се сврстала у групу најразвијених општина у нашој земљи. У последње три године, као важан сегмент даљег развоја и отварања нових могућности, руководство старопазовачке локалне самоуправе иницирало је низ међуопштинских сарадњи и ван граница матичне државе.

Ослањајући се на постојеће пријатељске односе Републике Србије и Републике Македоније, који представљају значајан предуслов за изградњу снажније и конкретније сарадње, средином месеца августа ове године, након неколико међусобних пријатељских сусрета, делегација Општине Стара Пазова на челу са председником Ђорђем Радиновићем боравила је у званичној посети Општини Струмица, Република Македонија.

Препознајући значај повезивања и размене знања, а у циљу да се у што краћем периоду иницира и дефинише сарадња две општине, ова посета крунисана је потписивањем Меморандума о разумевању и сарадњи, што је први корак ка будућим заједничким пројектима. Меморандум су потписали градоначелник Струмице Зоран Заев и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, чиме је обележен почетак партнерског односа поменутих локалних самоуправа у области образовања, науке, културе, привреде, спорта и других области, које ће се одредити као заједнички интерес или потреба.

Потписивању Меморандума, у кабинету градоначелника Заева, присуствовали су и Кирил Парталов, секретар општине, као и Никола Годев, руководилац сектора за локално-економски развој, а поред председника Радиновића, у име старопазовачке локалне самоуправе био је присутан и Недељко Ковачевић, директор Дирекције за изградњу.

Након указане добродошлице, градоначелник Заев је, у улози домаћина, представио актуелна кретања и пројекте у Општини Струмица, да би потом председник Ђорђе Радиновић захвалио на пријему и истакао да ће Општина Стара Пазова овим Меморандумом добити за партнера једну од најнапреднијих општина у Републици Македонији.

Према речима градоначелника Заева потписивање Меморандума отвара нову могућност за грађане Струмице и Старе Пазове.

„Сарадња са општином, која се сматра једном од најразвијенијих у Србији, омогућиће општини Струмица да научи много тога, поготово у смислу привлачења страних инвестиција, али и у свим областима у којима се отварају нове могућности за сарадњу, као што су: спорт, култура, образовање, пољопривреда и привреда. Данас је код нас председник ове општине и његови сарадници, а поред пријема у циљу успостављања сарадње, заједнички ћемо пропратити други део вечери – манифестацију "Strumica Open Fest". Надамо се да ће након овог веома продуктивног састанка, и друштвене институције и приватни сектор успоставити сарадњу, посебно у области трговине. Верујемо у нове перспективе за грађане обе општине“, рекао је градоначелник Заев.

„Баш као мој пријатељ господин Заев и ја сам задовољан и срећан што сам у Струмици, јер као два братска и пријатељска народа треба да сарађујемо. Иако смо на почетку и међу првим градовима и општинама, из наше две републике, који се одлучује на овакав корак, наглашавам да је ово веома важно за обе локалне самоуправе и наше грађане. Очекујемо да ће предузетници из обе општине пронаћи заједничко интересовање за сарадњу. Ми ћемо радити у том правцу, промовисањем сарадње у области спорта и културе, што је такође веома важно за наша два братска народа. Право је задовољство бити овде данас, у овој пријатељској и домаћинској атмосфери, а нарочито смо очарани лепотом града. Радујемо се скорој узвратној посети, када ћемо имати прилике да детаљније представимо Општину Стара Пазова и њена досадашња достигнућа“, нагласио је у свом обраћању, након потписивања Меморандума, председник Ђорђе Радиновић.

Општина Струмица, са главним градом Струмица се налази у југоисточном делу Републике Македнија. По свом привредном и културном значају представља најзначајнији центар у Македонији. Спада међу 10 највећих градова Македоније са око 35 хиљада становника и још 20 хиљада у насељима струмичке општине.

Фотографије: