• Pogodaka: 9077

Одборнице из општине Стара Пазова основале Женску одборничку мрежу

naslovna-u-staroj-pazovi-osnovana-zenska-odbornicka-mrezaМеђу прве локалне средине у АП Војводини и Републици Србији, по стварању квалитетнијег окружења и могућности за заштиту права и интереса лепшег пола убројала се и Стара Пазова, овог пута, оснивањем Женске одборничке мреже – неформалне групе одборница старопазовачког локалног парламента.

На својој оснивачкој скупштини одржаној у понедељак, 9. марта у згради Скупштине у Старој Пазови, Женска одборничка мрежа под слоганом „Заједно смо јаче“, окупила је одборнице из различитих странака у Скупштини општине Стара Пазова и представља изузетно значајан корак у повезивању жена, њиховој већој видљивости у јавној сфери, као и увођењу родне перспективе у локалној политици.

Идеја водиља је да ова група одговорних, друштвено активних дама, пре свега посвећених заједничким питањима и актуелним проблемима, буде опредељена темама, из домена женских људских права и промовисања родне равноправности, али и са низом других кључних области. Од посебног значаја је и намера у активном умрежавању одборница према различитим институцијама и организацијама цивилног друштва, које као крајњи резултат могу довести до побољшања положаја жена у различитим областима: образовању, економском животу, учешћу у политици и јавном животу, сузбијању насиља, побољшању квалитета живота и здравља жена.

Скуп је изазвао велико интересовање и међу мушкарцима који су присуством дали подршку. На самом почетку обратила се Драгана Стевић, одборница Скупштине општине Стара Пазова и уједно модератор радног дела догађаја. „Желела бих све да вас поздравим испред одборница Скупштине општине Стара Пазова и да вам честитам празник жена. Не тако давно жене нису имале право да бирају и буду биране, сада у 2015. је све дугачије, али нам предстоји још много рада. Оснаживање жена у сваком погледу друштвеног деловања је јако битно. Данашњом оснивачком скупштином у Старој Пазови показујемо да смо спремне да својим радом и залагањима подигнемо статус жена на још већи ниво. Показаћемо да смо способне да равноправно стојимо уз мушкарце“.

Скуп је у име локалне самоупаве и локалног парламента поздравио Радоје Благојевић, председник Скупштине општине Стара Пазова, који се нарочито осврнуо nа значај и вишеструку улогу женског пола у друштву. „Посебно ми је задовољство да искористим овај моменат да свим дамама, нашим данашњим гостима и гошћама, свим нашим суграђанкама, одборницама, пожелим срећан 8. март и пуно успеха у будућем раду. Верујемо да ћете својим достигнућима помоћи у решавању многих друштвених питања, исто онолико успешно колико и у свакодневном животу остварујете равноправну и незаменљиву подршку нама мушкарцима. Понос је имати овакве даме сакупљене на једном месту, са истим жељама и циљевима, а упорност и истрајност су сигурно једне најпозитивнијих карактеристика женског рода. Хвала вам на томе.“, истакао је Благојевић у својој уводној речи.

Међу гостима, који су дали подршку и учесницима оснивачке Скупштине, били су и: координаторка женске парламентарне мреже Марија Обрадовић, затим Стојанка Лекић, председница одбора за родну равноправност АП Војводине, Либушка Лакатош, посланица Народне скупштине Републике Србије, Горјана Маринковић, посланица Народне скупштине Републике Србије, Весна Јовановић, секретар СО Стара Пазова, Жељко Шолаја, начелник Одељења за друштвене делатности и културу, Сузана Илић, начелница Одељење за привреду, Драгана Стојановић, начелница за пољопривреду, шумарство и водопривреду. Подршка није изостала ни од стране представника из осталих старопазовачких институција, Дома здравља, Центра за социјални рад, Удружења жена општине Стара Пазова, а посебно место имале су и гошће представнице пријатељских градова и општина: Сремске Митровице, Руме, Сомбора, Бачког Петровца, Инђије.

На својој првој седници, Женска одборничка мрежа општине Стара Пазова, на период од шест месеци, изабрала је координаторку Мреже, Драгану Стевић из Старе Пазове. Такође, изабране су и чланице Извршног тела-одбора Женске одборничке мреже скупштине општине Стара Пазова, одборнице: Радојка Јовић – Српска напредна странка, Анђа Тиринда - Српска напредна странка, Светлана Турчиновић - Српска напредна странка, Драгана Стевић - Српска напредна странка – координаторка, Маја Квржић - Српска напредна странка, Милица Дроњак - ПУПС, Милинка Маћерак – Пазовачки покрет.

Фотографије: