• Pogodaka: 8018

Позив на упис у Посебан бирачки списак – Избори за национални савет

Позив на упис у Посебан бирачки списак – Избори за национални савет26. октобра ове године одржавају се избори за савете националних мањина. Тим поводом у току је уписивање припадника националних мањина у Републици Србији, чиме се стиче право учешћа на изборима. У складу са том могућношћу већина националних мањина бираће своје представнике у Националном савету на непосредним изборима.

Национални савет је орган преко кога ће националним мањинама бити могуће остварити законом загарантована права у областима: образовања, културе, обавештавања и службене употребе језика и писма.

У старопазовачкој општини директно ће гласати Словаци и Роми. Гласачко право имају припадници националних заједница, уписани у Посебан бирачки списак. Упис траје до 10.октобра, уз могућност да се, преко Министарства државне управе и локалне самоуправе изврши и након тог датума најдаље до 22.окобра до поноћи.

Изборе за националне савете спроводи Републичка изборна комисија, а у старопазовачкој Општини ће бити четири изборна места.

Фотографије: