• Pogodaka: 7898

Успешном сарадња старопазовачке Општине и Министарства Покрајине Баден-Виртемберг

Успешном сарадња старопазовачке Општине и Министарства Покрајине Баден-Виртемберг до Постројења за пречишћавање отпадних вода у Старој ПазовиУ посети Општини Стара Пазова и њеном руководству боравила је десеточлана делегација немачке Покрајине Баден-Виртемберг, на челу са господином Францом Унтерштелером, министром Министарства животне средине, климе и енергетике.

Ово је један у низу сусрета, и први који је одржан у Старој Пазови у циљу даље реализације пројекта изградње Постројења за пречишћавање отпадних вода.

Сарадња Општине Стара Пазова и званичника поменуте Покрајине започета је у јулу 2013. године када је, након презентације у Штутгарту, постигнут договор са Министарством животне средине, климе и енергетике Покрајине и Државним министарством Покрајине Баден-Виртемберг, које је одобрило пројекат „Анализа сектора управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у Општини Стара Пазова“. Пројекат је подржао и лично министар министарства господин Franz Untersteller и представља стратешки документ за сва будућа конкурисања Општине код предприступних EУ и структурних фондова у области заштите животне средине, управљања отпадним водама, као и производњом и управљањем енергијом из обновљивих извора.

„Ваше велико искуство и знање у овој области су драгоцени за успех овог и осталих будућих пројеката, који су од виталног значаја за нашу Општину. Посебно се захваљујемо Министарству животне средине, климе и енергетике Покрајине Баден-Виртемберг и Институту ISWA на професионалном и коректном партнерском односу. „Студија управљања отпадним водама, биомасом и енергијом“ је претходница Пројекту изградње постројења пречистача отпадних вода и представља конкретан резултат наше сарадње. Поносни смо што наша Општина, овим пројектом, стаје међу прве локалне самоуправе у Србији, које уводе модерне технологије у циљу коришћења обновљивих извора енергије“, нагласио је у свом обраћању члановима делегације Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова.

Поздравима се придружио и министар Франц Унтерштелер, подсећајући на цео процес припрема који је до сада успешно завршен, као и посао који је потребно урадити у наредном периоду. „Ваша Општина је показала велику озбиљност и висок ниво оперативности и захваљујући томе данас сигурним корацима идемо ка остварењу великог пројакта изградње Постројења за пречишћавање отпадних вода у Старој Пазови“, закључио је министар Унтерштелер.

Тема састанка била је посвећена наставку сарадње и ефикасној реализацији Пројекта, којим ће бити обухваћено управљање отпадним водама, односно изградња пречистача отпадних вода и прозводња биогаса од кога се добија топлотна и електрична енергија. Следећи корак је израда Студије изводљивости и оправданости уз подршку поменутог Министарства Покрајине и ISWA Института из Штутгарта, која ће као резултат дати израду генералног пројекта изградње пречистача отпадних вода.

Фотографије: