• Pogodaka: 7324

Председник Општине на отварању „Фестивала српске културе“ у Пули

Председник Општине на отварању Фестивала српске културе у ПулиУ четвртак, 24. априла у Републици Хрватској, у граду Пули, свечано је отворен Српски културни центар, а свечаност је одржана у оквиру вишедневне манифестације „Фестивал српске културе у Истри“. Отварању су присуствовали председник Хрватске Иво Јосиповић, затим челни људи града Пуле и Истарске жупаније , представници српске мањине Истре, а међу званицама из Републике Србије били су: Јасмина Митровић Марић, висока представница председника Републике Србије, Растко Јанковић представник Канцеларије за дијаспору Владе Србије, Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова, књижевник Миодраг Мића Јакшић и многи други цењени гости.

"Културни центар је сам по себи место где се размењују идеје и креативност, добре поруке и добре вибрације. С тога сам сигуран да ће и „Српски културни центар“ у Пули бити место где ће добре вибрације и пријатељства, заједнички живот те мир и сарадња наћи своје место", пренео је уз речи добродошлице у свом обраћању присутнима Иво Јосиповић, председник Републике Хрватске.

Све госте у име председника Републике Србије поздравила је Јасмина Митровић Марић, која је подсетила на значај културе и њен успешан опстанак без обзира на историјске околности или географске одреднице, а затим нагласила да верује да будућност овог центра стоји управо у међусобном разумевању и суживоту грађана.

Присутнима се обратио и Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова који је већ другу годину заредом гост ове манифестације. „Данашње друштво тражи отворене, искрене и надасве предузимљиве људе, који су често спремни да за заједнички интерес раде и више од очекиваног. Одговорност је сада на нама, зато се од нас, као и од многих наших претходника, очекује да остваримо неизбрисиве резултате у стварању сигурне и боље будућности. Наша Општина пружа пријатељску руку сарадње ка Пули. Била би нам част да остваримо и спојимо прво ова два центра, Стару Пазову и Пулу, а затим и Истру и Срем. Оно што нам преостаје је да узмемо ствар у своје руке и одлучно кренемо ка остварењу овог важног циља“, поручио је Радиновић.

Отварањем Српског културног центра у Пули, отпочео је традиционални „Фестивал српске културе” у Истри. Бројне манифестације одржане су, поред Пуле, и у другим истарским градовима: Ровињ, Фажана и Перој. На програму фестивала у Ровињу одржана је представа „На чају с Црњанским”, а у Истарском народном позоришту у Пули изведена јр монодрама „Милош Црњански у Темишвару”. Млади Пуљани су имали прилику да присуствују концерту београдског бенда „Вила Филозофина” у просторијама „Рок кафеа”. У Пероју је протеклог викенда одржано и богослужење – Св. Литургија у парохијском дому Српске Православне Цркве, док је у Фажани одржана ревија савременог српског филма.

Фотографије: