• Pogodaka: 6290

Светски дан Рома, "За свакога има места - учини корак више!"

Светски дан Рома, Има места за свакога - учини корак више!Старопазовачка Општина настоји да сваке године пружи више пажње и да предузме што више адекватних активности када су националне мањине и њихове потребе у питању. С тим у вези и овог 8. априла свечано је обележен Светски дан Рома. Овог пута празник је организован уз акцију са слоганом „За сваког има места – учини корак више!“

чији су иницијатори Општина Стара Пазова и општинска Канцеларија за инклузију Рома, уз координацији са свим школама на територији Општине.

Ова акција има за циљ оснаживање континуиране интеграције Рома у друштво у целини, нарочито мотивисање деце основношколског и средњошколског узраста да препознају образовање као један од најважнијих начина за своју успешну и трајну интеграцију. Како би својим личним примером показао деци и њиховим родитељима колико је важно образовање сваког појединца, председник Општине Ђорђе Радиновић, је са својим најближим сарадницима, поводом празника, организовао дружење са ђацима и ученицима ромске националности у ОШ „Слободан Савковић“ у Старим Бановцима и ОШ „Симеон Араницки“ у Старој Пазови.

Посебно изненађење за све ученике били су поклон школски прибори одабрани у складу са узрастом и наставним потребама, које им је приликом сусрета уручио председник. Са своје стране деца су срдачно захвалила, а у ОШ „Симеон Араницки“ одржан је и пригодан програм у светлу празника, који је као мали знак пажње, организован од стране управе школе.

„Моја порука вама драга децо, је да за свакога од вас заиста има места, као што смо и покушали да истакнемо кроз слоган ове акције. То је оно што желимо и себи и вама, да сви живимо заједно, да се сви подједнако и заједнички боримо за боље друштво и бољи живот. Образовање је сигуран пут ка вашој интеграцији, зато се потрудите да својим радом и својим учењем помогнете и нама који бринемо о вама, а нарочито учитељима и наставницима да вам успешно омогућимо што квалитетнију и лепшу будућност“, нагласио је у разговору са децом Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова.

Као посебан догађај поводом Дана Рома, у наставку дана у згради Општине Стара Пазова, одржан је пријем за најбоље ученике ромске националности, који својим примером показују да постоји свест о улози образовања за лични напредак и учешћу у друштвеним активностима. Да би са своје стране још једном потврдила да награда и признање за труд неће изостати, Општина на челу са председником, је одлучила да ове ученике обрадује поклон таблет рачунарима, са још једном сврхом, да помогну њиховом даљем, лакшем и ефикаснијем образовању. Укупно 20 ученикa средњих и основних школа са територије Општине, а осим њих и једна студенткиња која се школује на Медицинском факултету Универзитета у Београду, од данас ће своја знања стицати употребом ових савремених уређаја.

Светски дан Рома, Има места за свакога - учини корак више!Да је акција дала жељени резултат показује и расположење међу награђенима, као и закључцима, који су се данас могли чути међу њима, да желе да буду и остану пример својим вршњацима и да ће се, као и до сада, трудити да оправдају указано поверење родитеља, наставника, Општине и Канцеларије за инклузију Рома, која је показала да је увек ту за њих и њихова питања и потребе.

Према извештају, који је на пријему предочио Александар Балиновић, координатор општинске Канцеларије за инклузију Рома „Општина Стара Пазова, захваљујући снажном залагању спада у групу напреднијих када су у питању резултати и учешће ромске деце у области образовања. Док је просек на националном нивоу 13% популације Рома, који уписују и завршавају основну школу у нашој Општини тај проценат достиже 99%. Такође, слично је стање и када је у питању успешан завршетак средњих школа, јер је просек око 90%, док је та статистика далеко мања за територију Србије и достиже 7%.“

Закључак, на данашњи дан, када обележавамо овај значајан датум и закључак који се намеће грађанима, али и Управи наше Општине је да су резултати прилично добри, али да такви могу остати и бити још бољи само уколико се настави са континуираним радом на успешној и трајној интеграцији ромске популације у друштво које је спремно и отворено за један такав корак.

Да подсетимо, 8. април је изабран да се обележава као Светски дан Рома на првом светском конгресу Рома, одржаном у Лондону 1971. године. Овај дан је установљен да би се указало на тежак положај Рома и да би се подстакле државе у којима живе да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја. Тада је за ромску химну проглашена песма "Ђелем - ђелем", а установљена је застава са точком као централним симболом.

Фотографије: