• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Као и претходних година, у 2016. години у oпштини Стара Пазова вредно се радило на реализацији бројних пројеката, како инфраструктурних, тако и оних из друштвених, па и социјалних сфера.

ИНВЕСТИЦИЈЕ - AКТУЕЛНИ КАПИТАЛНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ У 2016.

1) Комплетна реконструкција центра Војке – Изградња нове кружне раскрснице са свим пратећим садржајима

Након инвестиција у реконструкције и обнове центара старопазовачких насеља: Нове Пазове, Старих и Нових Бановаца, ускоро ће и центар насеља Војка добити свој нови модерни изглед. Захваљујући добром и благовременом планирању, квалитетној припреми свих неопходних предрадњи за конкурисање и учешће у републичким суфинансирајућим пројектима, Општина Стара Пазова потписала је тројни Уговор о реализацији пројекта уређења центра Војке са Министарством привреде и изабраним извођачем радова „Војводинапут а.д, Нови Сад“. Ова инвестиција, вредна око 40 милиона динара, представља први заједнички пројекат Министарства привреде Републике Србије и Општине Стара Пазова. Половину средстава за реализацију пројекта обезбедило је поменуто министарство, док је преосталих 50 одсто инвестиције Општина издвојила из свог буџета. Након изградње кружне раскрснице у центру Војке и постављања потпуно новог пратећег мобилијара у виду аутобуских стајалишта, паркинга, клупи, канти за отпадке и јавне расвете, Војчани ће добити нови изглед центра по угледу на уређене мање градове, каквих има у развијеним Европским земљама.

2) Комплетна реконструкција раксрснице код Базена – Изградња нове кружне раскрснице

Старопазовачка локална самоуправа стратешки се фокусирала на улагања у бољу и квалитетнију путну инфраструктуру. Као један од модела обезбеђивања средстава за инвестирање у изградњу, одржавање и побољшање путне инфраструктуре, Општина Стара Пазова и њено руководство, квалитетно сарађују са релевантним републичким, а од скоро и са покрајинским институцијама, на првом месту са Покрајинском владом, покрајинским секретаријатима, као и Управом за капитална улагања АП Војводине. Као практичан пример те сарадње је Уговор који смо недавно потписали са Управом за капитална улагања АП Војводине, а тиче се изградње нове кружне раскрснице на раскрсници државног пута II А реда, бр. 100 и локалног пута Војка – Стари Бановци, код базена на локацији између Старе и Нове Пазове. Вредност ове инвестиције је око 55 милиона динара, oд чега је 26,5 милиона динара обезбеђено Конкурсом управе за капитална улагања.

3) Реализација првог ЈПП у Републици Србији Асфалтирање свих улица – модел за све локалне самоуправе

У склопу пројекта Јавно – приватног партнерства на територији Општине Стара Пазова покренути су радови на асфалтирању улица на више локација по насељима у Општини, а за мање од 120 дана сваки регистровани земљани или насути пут са статусом улице, асфалтиран је по највишим стандардима. Јавно-приватно партнерство је један од најбољих и најефикаснијих модела инвестирања у капиталне пројекте и по овоме се Стара Пазова уврстила међу прве општине у Србији. Реализацију овог захтевног пројекта локална самоуправа је остварила одговорним приступом проблему, великим залагањем, израдом све неопходне пројектно-техничке документације и успешно спроведеним пројектом. Укупно је асфалтирано 115 улица, напомињем, у свим насељима, а неке од тих улица су биле старе и по неколико деценија.

4) Изградња петље са искључењима на аутопут Е-75

По доласку на власт 2012. године, садашње руководство Општине Стара Пазова је одмах почело са решавањем круцијалних проблема и реализацијом кључних пројеката на које су грађани наше Општине чекали четврт века. Након дугогодишњих напора и преговора, руководство општине Стара Пазова успело је да издејствује све потребно за изградњу петље са искључењима на међународни аутопут Е-75 на локацији између Нове Пазове и Старих Бановаца. Вишедеценијска потреба за овом петљом грађана насеља Стари Бановци, Нова Пазова и Војка се обистињује, а дугогодишњи рад и исцрпљујуће процедуре при изради пројектно – техничке документације, прибављању документације и решавању имовинско – правних односа добија свој епилог, јер су радови у пуном јеку. Према званичним информацијама из ЈП „Путеви Србије“, које финансира изградњу петље, цео пројекат је вредан око 4 милиона евра, обезбеђених кредитом Европске банке за обнову и развој. Поред тога што ће допринети привлачењу нових инвеститора, а самим тим и додатном привредном развоју општине Стара Пазова, петља „Нова Пазова“ ће много значити и грађанима општине Стара Пазова који свакодневно путују за Нови Сад или за Београд. Захваљујући пројекту изградње ове битне прикључне саобраћајнице, неке од светски познатих компанија као што су белгијски Делез и немачки Лидл, свој капитал уложиле су у два велика дистрибутивна центра чиме је почела експанзија четврте индустријске зоне. Пуштањем у саобраћај петље са искључењима сачуваће се и локална путна инфраструктура у коју је такође у протеклих пар година доста улагано, јер бројна тешка возила која превозе робу од и до дистрибутивних центара и фабрика, пролазе кроз насељена места. Још једна веома битна улога будуће петље је повезивање два међународна европска пута Будимпешта - Београд – Ниш (Е-75) и Љубљана – Загреб – Београд (Е-70) што представља други прстен обилазнице око главног града Србије – Београда.

5) Урађена I од IX фаза путног правца Стара Пазова – Стари Бановци (1,5км новог асфалта)

У наредној години очекујемо наставак реализације пројекта реконструкције државног пута другог А реда бр.127, односно путног правца Стара Пазова – Стари Бановци, чији је један део завршен. Почетком јуна завршена је реконструкција 1.500 м пута у Светосавској улици и улици Вука Караџића у којој је комплетно постављен нови шири коловоз, саобраћајница је сада погодна за транспортни саобраћај. Урађени су ивичњаци, нова подлога, нови асфалт, проширен је пут на 6,5м. У оквиру овог пројекта предстоји изградња четири кружне раскрснице, реконструкција остатка саобраћајнице до Старих Бановаца. До сада је пут IIА реда био у веома лошем стању, а захваљујући труду и залагању локалне самоуправе радови на реконструкцији, ове и за грађане и за привреду веома битне саобраћајнице, почели су у априлу месецу. Због комплексности пројекта реконструкције и саобраћаја, који ће увек у одређеном режиму бити у функцији, реконструкција читаве деонице пута Стара Пазова – Стари Бановци радиће се у укупно IX предвиђених етапа и, према плану, наставља се у 2017. години.

6) Комплекс Трафо станице од 30 мегавата у индустријској зони Крњешевци

Инфраструктурно и комунално опремање постојећих индустријских зона на територији општине Стара Пазова један је од најзначајних подухвата, када је у питању привлачење домаћих и страних инвеститора. Поред изградње приступних саобраћајница, водоводне, канализационе и гасне мреже, од изузетног значаја за развој привреде и бољи квалитет живота грађана је обезбеђивање неопходних електричних инсталација и адекватног напајања. У индустријској зони у Крњешевцима, тзв. Јужној радној зони, која има површину од око 630ха намењених за изградњу и функционисање робно-транспортних центара и привредних комплкекса, тренутно послујe око 20 домаћих и страних компанија европског реномеа. Пре месец дана у овој зони почела је изградња прве етапе комплекса трафостанице, која ће за годину дана, електричном енергијом напајати велики број фирми у две индустријске зоне и домаћинства у насељима, не само у Крњешевцима, већ и у суседним Шимановцима. Вредност ове инвестиције, која ће умногоме помоћи даљем привредном развоју старопазовачке Општине, је око 2,5 милиона евра, не рачунајући изградњу прикључног далековода. За овај пројекат рађена је детаљна „Студија оправданости“, а неопходне дозволе, које су морале да буду усаглашене, ефикасно су обезбедиле све надлежне покрајинске институције и администрација Општине Стара Пазова.

- НАСТАВЉЕНО УЛАГАЊЕ У ЦРКВЕ, ШКОЛЕ, ОБЈЕКТЕ ЗДРАВСТВА, СПОРТА -

Сагледавајући потребе наших грађана, по приоритетима приступамо решавању и реализацији неопходних пројеката. Претходних година, али и ове која је у завршници, улагано је много у реконструкције центара већине насеља, изградњу савремених објеката вртића, Домова културе у обнову објеката здравства, културе, спорта као и у црквено – верске објекте.

Отворен нови модерни објекат вртића у Белегишу - У априлу месецу је отворен нови, по свим неопходним стандардима изграђен, објекат вртића у Белегишу. Ово је још једна у низу капиталних инвестиција Општине Стара Пазова. Сматрамо да једна локална самоуправа може да функционише уколико у њој нормално функционишу све сфере друштва, вођени овим, значајна средства смо издвојили за потребе изградње овог објекта у којем борави око 100 малишана узраста од једне до шест година. Инвестиција је реализована емисијом муниципалних обвезница Општине Стара Пазова.

Апарати за воду за пиће за вртиће - Општина је донирала и апарате за филтрирање воде свим објектима вртића. Према предвиђеној динамици и у сарадњи са две предшколске установе наставићемо и даље да пратимо њихове потребе како би наши најмлађи суграђани, могли безбрижно да расту и уче.

Отворена нова спортска хала у Голубинцима са савременом кугланом - Ове године свечано је отворена и велика спортска хала у Голубинцима у коју је Општина уложила око 90 милиона динара. Овај спортско-рекреативни центар у ком се игра кошарка, одбојка и други дворански спортови, има површину од преко 1.300м², а садржи и савремено опремљену куглану. Пројекат је финансиран емисијом муниципалних обвезница Општине, по чему је општина Стара Пазова међу ретким локалним самоуправама у Републици Србији.

Технички уређаји за дијагностику у Дому здравља - За потребе пружања адекватне здравствене заштите, у сарадњи са Домом здравља, набављени су најсавременији ултразвучни апарати.

Изградња храма св. Ангелине на Каблару - У насељу Бановци Дунав пре око месец дана почели су радови на изградњи православног храма св. Ангелине. У току је изливање стопе за темеље вредноси око 6 милиона динара, а темељи би требало да буду завршени до нове године. Храм ће бити површине око 200 квадрата, на пролеће ће градња бити настављена. Несебичну помоћ у изградњи будуће богомоље у насељу Каблар пружила је Општина Стара Пазова обезбедивши, без надокнаде, плац површине 31 аргде ће бити изграђен храм и парохијски дом.

- КОНТИНУИРАНА БРИГА О СОЦИЈАЛНИМ КАТЕГОРИЈАМА -

Огрев за 1000 најсиромашнијих породица - Општина солидарности, инвестиција и привреде, поткрепљује више примера и реализација бројних пројеката у протекле четири године. Сваке године Општина Стара Пазова за најугроженије слојеве становништва обезбеђује огрев у виду угља. И ове године на адресе најсиромашнијих домаћинстава у насељима општине Стара Пазова стићи ће бесплатан огрев који је финансиран средствима из општинског буџета. Ова врста помоћи Општине намењена је грађанима слабијег материјалног стања, који су примаоци социјалне помоћи Центра за социјални рад Стара Пазова.

Новогодишњи пакетићи за децу из материјално угрожених породица - Традицију доделе новогодишњих пакетића такође одржавамо сваке године. Крајем децембра ће наши најмлађи суграђани добити пригодне поклоне. Обезбедили смо око 1500 новогодишњих пакетића за малишане чији су родитељи примаоци социјалне помоћи, који припадају сиромашним ромским породицама или су деца самохраних родитеља, из свих месних заједница.

Млади брачни парови и породице са скромним примањима повољније до прве некретнине - Општина Стара Пазова преко свог јавног предузећа - Општинска стамбена агенција, обезбеђује трајна стамбена решења за породице слабијег имовинског статуса. Поред нове зграде у центру Старе Пазове, почела је и градња зграде у Фрушкогорској улици у Старој Пазови. Пројекат се реализује на основу уговора између Општинске стамбене агенције и Републичке агенције за становање на основу којег Републичка агенција финсира изградњу једним делом у висини од 15 милиона динара. Старопазовачка локална самоуправа је преузела обавезу да изгради 246 квадратних метара од планираних 705 квадратних метара стамбеног простора и да обезбеди 35 милиона динара за инфраструкурно опремање четири парцеле. Зграда ће имати 15 станова.

Решавање стамбеног питања избеглица из Хрватске и БиХ - Трајно решење Пре непуних два месеца, за 14 избегличких породица са територије Општине Стара Пазова, обезбеђена су трајна и одржива стамбена решења у виду сеоских кућа са окућницом, захваљујући реализацији „Потпројекта 2“ из Регионалног стамбеног програма. Општина Стара Пазова и општинско Повереништво за избеглице и миграције, наставили су и даље да прате поменути програм и да аплицирају на конкурсе. Потписан је нови Уговор, којим је за Општину Стара Пазова опредељено 270.000 евра, а биће обухваћена набавка грађевинског материјала појединачно у вредности од 4.500 до 9.000 евра. Очекује се да ће, у зависности од процењеног стања на терену, бити коначно решен проблем становања за додатних 30 или више од 30 породица, што ће бити спроведено кроз званичан Конкурс Општине и законом предвиђеном комисијском процедуром.

Пројекат изградње рехабилитационог центра у ШОСО „Антон Скала“ - Солидарност и брига за одређене сегменте друштва огледа се и у реализацији пројеката као што је пројекат „Развој иновативних услуга социјалне заштите намењених рањивим групама у Старој Пазови“, који наша локална самоуправа реализује у партнерству са школом за основно и средње образовање "Антон Скала" из Старе Пазове и школом за основно и средње образовање "Милан Петровић" из Новог Сада. Вредност пројекта, који је намењен ефикаснијој инклузији поменутих социjалних категорија становништва, креирању услова за побољшан квалитет живота и очување, пре свега, здравља деце и младих, који живе на територији општине, је 234.000 евра. Од поменутог износа Европска унија је, кроз програм на који је наша општина ефикасно аплицирала, обезбедила 198.000 евра, а локална самоуправа је, као носилац пројекта, из својих средстава издваја значајних 36.000 евра. У оквиру пројекта ће се успоставити Рехабилитациони центар, који ће бити саграђен у дворишту школе за основно и средње образовање "Антон Скала" и који ће пружати услуге деци и младима - корисницима дневних услуга социјалне заштите у локалној заједници, ученицима школе за децу са сметњама у развоју, као и ученицима из школа, који имају подршку дефектолога у матичним школама. Основу Рехабилитационог центра чине високо специјализоване просторије за сензорну стимулацију (сензорна соба, бела соба и слана соба), које су изоловане, интерактивне собе у којима се налази опрема за стимулацију чула или одређених чула у циљу сензорне интеграције.

- КВАЛИТЕТНА САРАДЊА СА ПОКРАЈИНОМ И РЕПУБЛИКОМ -

Једна од најразвијенијих сремских Општина у више наврата је од стране државног и покрајинског врха истицана као пример како би се једна локална самоуправа требала развијати. Напредак једне локалне самоуправе умногоме зависи од степена сарадње са релевантним државним и покрајинским инститруцијама. У овој години остварили смо одличну комуникацију са новом Покрајинском владом, што је резултирало и конкретним пројектима. И од Покрајине и од Републике имамо подршку за реализацију бројних пројеката. У посети нашој општини, ове године, боравили су бројни представници поменутих институција као што су председник Покрајинске владе, Игор Мировић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Огњен Бјелић, директор Развојног фонда војводине, Горан Савић, директор Управе за капитална улагања АП Војводине, Недељко Ковачевић и многи други.

Релевантним пројектима и адекватним корацима до средстава из ЕУ Фондова

Поред аплицирања на конкурсе републичких и покрајинских институција, општински тим прати и Доступна средства намењена за реализацију пројеката из области које је дефинисала Европска унија. Тренутно смо аплицирали на 3 конкурса која финансира ЕУ , а тичу се социјално – осетљивих категорија становништва и надамо се позитивном исходу.

Меморандум о сарадњи са два града из ЕУ – Преговори са два града из ЕУ су већ у јеку и за непуна сва месеца очекујемо сусрете, на којима ћемо потписати Споразуме о братимљењу са градовима из ЕУ који су нам неопходни како би имали могућност приступању и аплицирању ИПА Фондовима ЕУ, који су намењени земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ за усвајање и спровођење политичких, институционалних, правних, административних, социјалних и економских реформи које се од њих захтевају у циљу усаглашавања са вредностима Европске уније и постепеног усклађивања са правилима, стандардима, политикама и праксама ради достизања пуноправог чланства у ЕУ.

Иновативни приступ на локалну - повезивање привредника за субвенције од државе Иницијативом општинског руководства, превасходно председника Општине Стара Пазова, Ђорђа Радиновића, у Влади РС постигнут је договор да се привредницима са територије наше општине, због веома развијене домаће привреде, омогући удруживање како би, на тај начин, стекли услове да аплицирају за државне субвенције. На територији Општине послује заиста велики број, успешних компанија и предузећа, који нажалост нису у могућности да одједном запосле више стотина радника, али уколико се удруже и тако запосле број радника који је условима неопходан за добијање државних субвенција, исте могу и да добију.

Капитални инфраструктурни пројекат за наредне три године - Изградња канализационе мреже истовремено свуда на територији Општине

Један од најкомплекснији подухвата, који нас као руководство локалне самоуправе очекује је изградња 230км дуге мреже за канализацију у свим местима наше Општине. Проблем је вишедеценијски, али смо у протеклом мандату извршили све неопходне пројектне радње, тако да сада улазимо у процедуру расписивања међународног тендера за јавно-приватно партнерство. Нацртом идејног пројекта смо обухватили свих девет насеља општине. Пројекат ће подразумевати обједињавање комплетне канализационе мреже у односу на један централни пречистач. У питању је изградња мреже канала и колективних праваца у поменутој дужини. Како би убрзали процес реализације ми смо већ у контакту са потенцијалним инвеститорима, а наша намера је да за овај пројекат задужимо инвеститоре по најповољнијим условима, који су у могућности да на најадекватнији начин реализују обухватан и веома захтеван процес изградње канализационе мреже. Цео пројекат ће се финансирати кроз програм јавно-приватног партнерства без задуживања Општине са мањим учешћем грађана током прикључивања на систем.

- ПЛАНОВИ ЗА 2017. ГОДИНУ -

Истим темпом настављамо и даље. У следећој години по приоритетима настављамо са реализацијом, за грађане битних пројеката у свим насељима подједнако. Добром комуникацијом са представницима месних заједница и са грађанима, имамо увид у потребе грађана. Препознали смо пројекте од виталног значаја за мештане сваког места понаособ, урадили већину пројеката, односно припремили неопходну пројектно-техничку документацију, тако да ће следеће године цела Општина постати једно велико градилиште са знчајним инвестицијама у локалну инфраструктуру, ради добијања још лепших и уређенијих насеља.

ДОБИЈАМО СТАТУС ГРАДА – ПАЗОВА ПОСТАЈЕ ГРАД

Добијање статуса града је стратешки циљ којем општинско руководство Општине Стара Пазова тежи и усмерава сву своју енергију. Сви инфраструктурни пројекти које смо до сада реализовали али и они на чијој реализацији вредно радимо, усмерени су ка том циљу. Сматрамо да би се добијањем статуса града у Општини Стара Пазова стекли још бољи услови и за привлачење страних инвеститора. Географски положај наше општине нам свакако иде у корист као и одлична саобраћајна комуникација (излаз на међународни аутопут Е-75 и Е-70). Добијање статуса града омогућиће још бржи и равномернији развој свих насеља у Општини, тада већ град Стара Пазова имала би више градских Општина. Статус града представљао би врхунац зацртаног плана општинског руководства, а обезбедио би од Републичке Владе и веће ингеренције што би опет значило још лакше решавање текућих проблема и отварање врата нашем даљем привредном развоју. Омогућила би се будућа сарадња, споразуми и пројекти са развијеним европским градовима, имали би већи прилив средстава из републичког буџета, унапредило би се функционисање локалне самоуправе која би кроз градске општине била доступнија грађанима, грађани Старе Пазове добили би уређену Болницу чиме би се знатно унапредило здравство, имали би могућност да отворимо и Универзитет, све службе за сервисе грађана као што су Полиција, Ватрогасна служба, Суд, Пореска управа, Центар за социјални рад, уместо до сада подређеног статуса и споријих процедура постали би филијале, чиме се подиже квалитет њихових услуга за потребе грађана, могао би се формирати и Привредни суд за потребе грађана и привреде. Подршку добијању статуса града, Општина Стара Пазова има и од Покрајине и од Републике.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije