• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Иницијативу првог човека старопазовачке Општине Ђорђа Радиновића да се, и на овај начин, сусретима, разменом информација и контаката, ојачају везе матице са Србима у региону, свесрдно је препознао и Никола Селаковић, министар правде у Влади Републике Србије, Зоран Бабић, посланик у Народној Скупштини Републике Србије, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и многи други.

„Циљ овог Скупа је пружање подршке раду представника српске заједнице у региону на пољу снажења и побољшања положаја Срба на просторима на којима живе и где, са својим породицама планирају да проведу будућност. Ово је скромна иницијатива, за коју би ми домаћини Скупа, као и сви ви овде окупљени, желели да постане традиција од практичног значаја. Био би велики заједнички успех када би Општина Стара Пазова, а и други градови и Општине у нашој земљи постали места спајања за представнике српске заједнице у региону, из које би створили амбијент за покретање значајних релевантних тема у циљу налажења решења за бољи живот српског народа на просторима који окружују Републику Србију“, поручио је председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић у својој уводној речи.

Одмах потом реч је преузео Никола Селаковић, министар правде Владе Републике Србије који се осврнуо на актуелно стање, које се тиче положаја Срба у региону уз жељу и намеру да се, као и до сада, и у наредном периоду лично стави на располагање за подршку, која је неопходна у домену правосудних питања. Наводећи овај Скуп као пример добре праксе, Министар је закључио да ће овај сусрет дати велики допринос даљем повезивању представника српске заједнице, и то не само из земаља које су присутне у виду окупљених представника, већ и српске заједнице из Републике Бугарске, Републике Српске, Републике Македоније, као и Републике Црне Горе.

„Наша земља задњих неколико година, захваљујући одговорном раду Владе Републике Србије, полако али сигурно стаје у ред европских земља које стратешки знају свој пут. Да би будућност дочекали спремно боримо се за своје место у оквиру велике ЕУ породице. Данас Србија није више само земља, која се сећа своје дијаспоре када је потребно тражити помоћ од ње, већ са својом испруженом руком жели да успостави партнерски однос на обострану корсит. Радимо на успостављау снажне Србије која спремно позива све вас да дођете у своју матицу, да инвестирате овде, отворите нова радна места, али и да зарадите и успешно послујете у сигурном привредном окружењу. То је само један од начина како желимо и настојимо да вам помогнемо“, нагласио је између осталог, Зоран Бабић, посланик у Скупштини Србије.

Међу темама посебно место имале су и теме које су изнели посланик у Парламенту Републике Румуније Славомир Гвозденовић, који је говорио о Стању српске мањине у Републици Румунији и однос државе према овој заједници. Затим, на тему Информације о стању Срба у Истри и прописи који детермнинирају живот Срба у Хрватској говорио је Милан Рашула председник Жупанијског већа српске националне мањине, потом о Имплементацији потписаних мировних споразума у процесу мирне реинтеграције источне Хрватскеје говорио Јован Ајдуковић члан Општинског већа Општине Борово. Завршну тему, након које је уследила и краћа дискусија и размена практичних предлога, изнео је Горан Рељић Начелник Oпштине Кистање са освртом на Претпоставке економске сарадње српске заједнице у Хрватској и локалних самоуправа у Републици Србији.

Скуп је завршен потписивањем Меморандума о разумевању, којим је и дефинисана будућа делатност и активности свих укључених учесника за наредни период.

Међу присутнима на Скупу су били и представници делегације градоначелника Новог Сада, Вања Вучевић и Весна Срданов, као и други учесници: Предраг Бурза - Начелник Oпштине Ервеник, Слободан Алексић - председник Већа српске националне мањине Пореча, Илија Кљештан - председник Заједница Срба општине Раша, Деан Стојановић - заменик председника Већа српске националне мањине општине Фажана, Драган Тодић - председник „Удружења чувари српског идентитета и српских обичаја“, Цвија Давидовић - председница „Клуба Србa Лабина“, Милијана Балабан заменица председнице „Клуба Србa Лабина“, Милан Ђурић – директор „Културног и документарног центра Срба“, Огњан Крстић - председник „Савеза Срба у Румунији – Темишвар“ и Славомир Гвозденовић – посланик у Парламенту Румуније.

Своју посету представници српске заједнице искористили су и да обиђу најуспешније компаније са територије Општине Стара Пазова, где су имали прилику да се упознају са њиховим пословним успесима, као и да размене контакте у циљу будуће потенцијалне сарадње у продубљивања привредних веза ка матици Србији.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije