• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Поводом поменутог јубилеја поштоваоцима, овог великана, који је и један од утемељивача војвођанске славистике, се међу званичницима, представницима локалне самоуправе нашао и Њ.Е Јан Варшо, амбасадор Републике Словачке у Србији. Ово је била и јединствена прилика да се амбасадор детаљније упозна и са животима других значајних словачких породица, које су заузеле значајно место у историји Пазове.

Велики број поштоваоца прво се окупио на месном гробљу у Старој Пазови где су положени венци, а потом уследила и молитва, коју је са свима окупљенима и хором, код споменика и места где су положени земни остаци професора Михала Филипа, одржао свештеник Словачке евангеличке цркве мр Игор Фелди.

Потом је уследио одлазак до родне куће у којој је живео професор, где је откривена спомен плоча, уз пригодна обраћања др Мише Филипа и Њ.Е. господина амбасадора, након чега је у старом парохијском дому Словачке евангелистичке цркве, представљен документарни филм о професору Михалу Филипу.

Такође, у новом парохијском дому представљена је књига „Снови и звезде професора Михала Филипа“, коју је присутнима представио уредник, новинар и књижевник Мартин Пребуђила. Представљању књиге о личности, делу и богатом књижевном доприносу овог прегаоца културе, присуствовали су поред поменутих и Владимир Валенћик, представник „Словачког издавачког центра“, као и представници Националног Савета, Завода за културу Словака, Филозофских факултета у Београду и Новом Саду, Матице словачке и Матице српске.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije