• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

чији су иницијатори Општина Стара Пазова и општинска Канцеларија за инклузију Рома, уз координацији са свим школама на територији Општине.

Ова акција има за циљ оснаживање континуиране интеграције Рома у друштво у целини, нарочито мотивисање деце основношколског и средњошколског узраста да препознају образовање као један од најважнијих начина за своју успешну и трајну интеграцију. Како би својим личним примером показао деци и њиховим родитељима колико је важно образовање сваког појединца, председник Општине Ђорђе Радиновић, је са својим најближим сарадницима, поводом празника, организовао дружење са ђацима и ученицима ромске националности у ОШ „Слободан Савковић“ у Старим Бановцима и ОШ „Симеон Араницки“ у Старој Пазови.

Посебно изненађење за све ученике били су поклон школски прибори одабрани у складу са узрастом и наставним потребама, које им је приликом сусрета уручио председник. Са своје стране деца су срдачно захвалила, а у ОШ „Симеон Араницки“ одржан је и пригодан програм у светлу празника, који је као мали знак пажње, организован од стране управе школе.

„Моја порука вама драга децо, је да за свакога од вас заиста има места, као што смо и покушали да истакнемо кроз слоган ове акције. То је оно што желимо и себи и вама, да сви живимо заједно, да се сви подједнако и заједнички боримо за боље друштво и бољи живот. Образовање је сигуран пут ка вашој интеграцији, зато се потрудите да својим радом и својим учењем помогнете и нама који бринемо о вама, а нарочито учитељима и наставницима да вам успешно омогућимо што квалитетнију и лепшу будућност“, нагласио је у разговору са децом Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова.

Као посебан догађај поводом Дана Рома, у наставку дана у згради Општине Стара Пазова, одржан је пријем за најбоље ученике ромске националности, који својим примером показују да постоји свест о улози образовања за лични напредак и учешћу у друштвеним активностима. Да би са своје стране још једном потврдила да награда и признање за труд неће изостати, Општина на челу са председником, је одлучила да ове ученике обрадује поклон таблет рачунарима, са још једном сврхом, да помогну њиховом даљем, лакшем и ефикаснијем образовању. Укупно 20 ученикa средњих и основних школа са територије Општине, а осим њих и једна студенткиња која се школује на Медицинском факултету Универзитета у Београду, од данас ће своја знања стицати употребом ових савремених уређаја.

Светски дан Рома, Има места за свакога - учини корак више!Да је акција дала жељени резултат показује и расположење међу награђенима, као и закључцима, који су се данас могли чути међу њима, да желе да буду и остану пример својим вршњацима и да ће се, као и до сада, трудити да оправдају указано поверење родитеља, наставника, Општине и Канцеларије за инклузију Рома, која је показала да је увек ту за њих и њихова питања и потребе.

Према извештају, који је на пријему предочио Александар Балиновић, координатор општинске Канцеларије за инклузију Рома „Општина Стара Пазова, захваљујући снажном залагању спада у групу напреднијих када су у питању резултати и учешће ромске деце у области образовања. Док је просек на националном нивоу 13% популације Рома, који уписују и завршавају основну школу у нашој Општини тај проценат достиже 99%. Такође, слично је стање и када је у питању успешан завршетак средњих школа, јер је просек око 90%, док је та статистика далеко мања за територију Србије и достиже 7%.“

Закључак, на данашњи дан, када обележавамо овај значајан датум и закључак који се намеће грађанима, али и Управи наше Општине је да су резултати прилично добри, али да такви могу остати и бити још бољи само уколико се настави са континуираним радом на успешној и трајној интеграцији ромске популације у друштво које је спремно и отворено за један такав корак.

Да подсетимо, 8. април је изабран да се обележава као Светски дан Рома на првом светском конгресу Рома, одржаном у Лондону 1971. године. Овај дан је установљен да би се указало на тежак положај Рома и да би се подстакле државе у којима живе да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја. Тада је за ромску химну проглашена песма "Ђелем - ђелем", а установљена је застава са точком као централним симболом.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije