• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-potencijali-opstine-stara-pazova-predstavljeni-u-bratislaviOpština Stara Pazova neguje tradiciju dobrosusedskih odnosa sa gradovima, ne samo iz zemalja sa kojima se Srbija graniči, već i sa mnogim drugim gradovima i opštinama, udaljenijih evropskih država. Pozitivna praksa opštinskog rukovodstva da se brojni privredni, društveni, kulturni i sportski potencijali naše opštine predstave u državama članicama Evropske unije nastavljena je i ove godine.

U Bratislavi (Slovačka Republika) proteklog vikenda održana je dvodnevna manifestacija „Dani Stare Pazove u Bratislavi“, svojevrsna prezentacija privrednih i društvenih potencijala, ali i kulturnih i gastronomskih običaja Srba i Slovaka iz ove Opštine.

U petak, 11. maja u bratislavskoj gradskoj opštini Staro Mesto održan je svečani prijem i sastanak delegacija GO Staro Mesto i Opštine Stara Pazova. Predsednik GO Staro Mesto, Radoslav Števčik, dočekao je prvog čoveka staropazovačke opštine, Đorđa Radinovića, narodnu poslanicu u Parlamentu Republike Srbije, Ljibušku Lakatoš, predsednika Skupštine opštine Stara Pazova, Gorana Jovića, pomoćnika predsednika opštine, Vladimira Jovanovića, šefa kabineta predsednika opštine, Nemanju Stikića, načelnicu opštinskog Odeljenja za urbanizam i građenje, Maju Grbić, Irenu Uhrik iz opštinske Kancelarije za lokalno – ekonomski razvoj i dr Mišu Filipa iz Mesne zajednice Stara Pazova. Teme sastanka dveju delegacija bile su privredne, društvene i kulturne prilike i kretanja u ove dve opštine, suživot Slovaka i Srba i svi načini kako da se odlični odnosi dva naroda još više unaprede kroz jačanje prijateljstva i veza između Slovaka u Srbiji i dijaspori. Jedna od bitnih tema bila je i sama manifestacija, koja je pokazala na najpraktičniji način šta se sve od slovačkih običaja neguje u Staroj Pazovi. Predsednici opština su se nesporno složili da je neophodno da što pre dođe do brisanja fizičkih granica, u smislu širenja EU, tj. brisanja granica koje razdvajaju i čine trenutnu barijeru povezivanju srodnih naroda u Evropi, te da Srbija, a samim tim i Opština Stara Pazova velikim koracima već idu ka EU, negujući u svakom smislu njene pravne, društvene i sve druge tekovine.

Manifestacija „Dani Stare Pazove u Bratislavi“ počela je upravo ovim sastankom, a nastavljena svojevrsnim kulturno–umetničkim programom na centralnom Hvjezdoslavovom trgu u Bratislavi, kojem je prisustvovao i Nj.E. ambasador Srbije u Slovačkoj, gospodin Momčilo Babić. U svom obraćanju brojnim posetiocima, Nj.E. gospodin Babić pohvalio je manifestaciju i korak opštine Stara Pazova ka povezivanju i negovanju dobrih odnosa dva naroda i dve zemlje.

U programu dvodnevne manifestacije nastupili su tamburaši mr Ljubinka Lazića, prikazan je film u produkciji RTV Stara Pazova, otvorena je izložba radova pet akademskih slikara iz staropazovačke opštine i fotografija Stare Pazove. Druženju su se pridružili i fudbaleri “Slovana” iz Bratislave Boris Sekulić i Aleksandar Čavrić. U večernjim satima odigrana je predstava “Krčma na glavnom drumu”. Drugog dana manifestacije održan je defile centrom GO Staro Mesto, predvođen predsednikom Opštine Stara Pazova Đorđem Radinovićem.

Na letnjoj pozornici centralnog gradskog trga nizale su se srpske i slovačke pesme i igre u izvođenju OKUD-a “Sveti Sava” iz Nove Pazove i FA “Klasje” iz Stare Pazove (SKUD „Heroj Jankon Čmelik). I druge večeri je usledio koncert Tamburaškog orkestra mr Ljubinka Lazića i muzičke grupe “Pangea bojs”, pobednika ovogodišnje „Pazovizije“. Pored kulturno – umetničkog programa, posetioci su, na bogato opremljenim štandovima brojnih udruženja iz svih naselja opštine Stara Pazova, mogli da se upoznaju i sa gastronomijom, privrednim i turističkim potencijalima, kao i sa narodnom radinosti ovog dela Srema.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije