• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-bogojavljenje-na-dunavu-u-banovcimaNa Bogojavljenje, koji je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, u opštini Stara Pazova i ove godine organizovan je jedan od najlepših običaja ovog velikog praznika, plivanje za Časni Krst. U petak, 19. januara, na dan kada je 30. godine n.e. Isus Hristos kršten u reci Jordan, čime je označen početak njegove misije i propovedi, 30 hrabrih mladića i 3 devojke zaplivali su hladnim Dunavom u Starim Banovcima, stazom dugom 33 metra, kako bi u znak sećanja na ovaj blagosloveni dan i radi očuvanja svih običaja ovog velikog praznika, doplivali do Časnog Krsta sa verom u Boga i Srpstvo.

Do Časnog Krsta prvi je doplivao Branko Čeprnja iz Starih Banovaca, a nagradu za veliku hrabrost u vidu pozlaćenog krsta, plašta srpskog viteza i medalje, dodelio mu je prvi čovek staropazovačke opštine, Đorđe Radinović, koji je čestitao svim učesnicima na velikoj hrabrosti i ljubavi koju neguju prema pravoslavlju, naglasivši da su ovim činom svi oni pobednici.

„Čestitam vam na neizmernoj hrabrosti koju ste danas pokazali svima ovim svetim činom. Hvala vam što plivate za Pravoslavlje, za svoje porodice i za svoju opštinu. Danas ste pokazali da naša opština ima omladinu za ponos“, istakao je predsednik opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović.

Proslavu Bogojavljenja vernici su počeli molitvama i liturgijama u hramovima širom staropazovačke opštine, a nakon Svetih Liturgija održanih u hramu Svetog Oca Nikolaja u Starim Banovcima i Belegišu te hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Novim Banovcima, veliki broj građana okupio se u litiji predvođenoj sveštenicima staropazovačkog crkvenog namesništva, decom u stiharima sa ripidama i ikonama, u kojoj je Časni Krst ispraćen do plaže kod restorana „Venecija“ u Starim Banovcima.

Organizatori takmičenja su Hram Prenosa moštiju Sv. Oca Nikolaja u Starim Banovcima i Belegišu, Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Novim Banovcima, Mesne zajednice Stari i Novi Banovci, Turistička organizacija Opštine Stara Pazova i Udruženje Kraljevina Srbija. Kao i svake godine, generalni pokrovitelj je Opština Stara Pazova, a manifestacija će se, po ustaljenom programu, održavati i sledećih godina.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije