• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-opstina-stara-pazova-nastavlja-sa-neophodnim-aktivnostima-na-resavanju-problema-otpadnih-voda-odrzana-otvorena-radionica-u-okviru-projekta-tretmana-otpadnih-vodaJuče je u zgradi Opštine Stara Pazova održana Prva radionica u okviru projekta tretmana otpadnih voda pod nazivom "Synthesis centers on innovative wastewater treatment: feasibility studies in the Lower Danube", koji finansira Objedinjeni istraživački centar Evropske komisije, u cilju podrške očuvanja vodnih resursa u Dunavskom slivu. Naime, Opština Stara Pazova je pre četiri godine, u saradnji sa ISWA Institutom (Institute for Sanitary Engineering, Water Quality and Solid Waste Management) iz nemačke pokrajine Baden – Virtemberg, uspešno završila Studiju „Analiza upravljanja otpadnim vodama, biomasom i energijom u opštinama Stara Pazova i Inđija“.

Zahvaljujući kvalitetnoj analizi koja je za ovaj poduhvat bila neophodna, Studija daje jasan uvid u energetske potencijale u opštini Stara Pazova, koji mogu biti korišteni u svrhu proizvodnje energije i toplotne energije, ali sa druge strane upućuje i na osnovane potrebe izgradnje Prečistača za tretman otpadnih voda koje se generišu na teritoriji pomenute dve opštine.

Projekat se sprovodi u okviru Strategije Evropske Unije za Dunavski Region u Srbiji, a ima za cilj istraživanje najpogodnijeg pristupa upravljanja otpadnim vodama za Studiju slučaja za opštine Stara Pazova i Inđija.

Važno je istaći da se u Srbiji trenutno tretira svega 10 do 11 odsto otpadnih voda, na klasičan način, da bi se dobila čista voda, međutim jučerašnja radionica je dokazala da otpadne vode sadrže i resurse koji se mogu iskoristiti, što je jedan od ciljeva projekta tretmana otpadnih voda u kojem učestvuje Opština Stara Pazova.

Radionici su prisustvovali predstavnici relevantnih Ministarstava, institucija i opština kao i međunarodni eksperti za upravljanje vodama Heidrum Steinmetz, Jovana Husemann, Craig Hempfling, nacionalni ekspert Aleksandar Maksimović kao i predstavnik Objedinjenog istraživačkog centra Evropske komisije, Alberto Pistocchi, goste je dočekao i pozdravio Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova istakavši da je ponosan što naša opština ovim projektom staje među prve lokalne samouprave u srbiji, koje rade na uvođenju modernih tehnologija u cilju korišćenja obnovljivih izvora energije.

pristupom jednog prečistača, u odnosu na delimično - decentralizovan pristup, zatim su predočene mogućnosti stvaranja zelene energije i recikliranja nutrijenata i vode sa ciljem ekonomski održivog finansiranja ove vrste infrastrukturnog projekta koje bi doprinelo smanjenju zagađenja koje se ispušta u reku Dunav. Učesnici su razgovarali o glavnim prioritetima i aktivnostima na temu otpadnih voda i održivog upravljanja Dunavskog basena na primeru pomenute studije. Sledeći koraci, koji će biti preduzeti od strane lokalne samouprave, su pripreme za buduću studiju izvodljivosti, kao i izradu generalnog projekta Postrojenja prečistača otpadnih voda za koje će se aplicirati za sredstva kod pretpristupnih fondova Evropske unije.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije