• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-komeserijat-za-izbeglice-i-migracije-i-opstina-stara-pazova-zajednicki-do-novih-sredstava-za-resavanje-stambenog-pitanja-izbeglih-lica-iz-bih-i-hrvatskePre nepunih mesec dana, za 14 izbegličkih porodica sa teritorije Opštine Stara Pazova, obezbeđena su trajna i održiva stambena rešenja u vidu seoskih kuća sa okućnicom, zahvaljujući realizaciji „Potprojekta 2“ iz Regionalnog stambenog programa. Opština Stara Pazova i opštinsko Povereništvo za izbeglice i migracije, nastavili su i dalje da prate pomenuti program i da apliciraju na konkurse.

U Klubu poslanika u Beogradu juče je zamenik predsednika Opštine Stara Pazova, Milan Beara potpisao Ugovor sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) u cilju rešavanja stambenog pitanja izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje nisu trajno obuhvaćene u ranije preduzetim merama lokalne samouprave, a žive na teritoriji opštine Stara Pazova.

Ovim Ugovorom se nastavlja praktična primena Regionalnog stambenog programa za izbegla lica, kroz koji je do sada u opštini Stara Pazova rešeno pitanje stanovanja za više od 50 porodica u pomenutom statusu. Novim Ugovorom, kojim je za Opštinu Stara Pazova opredeljeno 270.000 evra, biće obuhvaćena nabavka građevinskog materijala pojedinačno u vrednosti od 4.500 do 9.000 evra. Očekuje se da će, u zavisnosti od procenjenog stanja na terenu, biti konačno rešen problem stanovanja za dodatnih 30 ili više od 30 porodica, što će biti sprovedeno kroz zvaničan Konkurs Opštine i zakonom predviđenom komisijskom procedurom.

„Pre svega, želimo da zahvalimo Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije i svim organizacijama poput: UNHCR-a, OEBS-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, Vladi Republike Srbije, državama donatorima i svim ostalim organizacijama, koje snažno podržavaju projekat zbrinjavanja i konačnog integrisanja izbeglih lica iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovo što zajednički radimo je od velikog značaja za porodice izbeglih lica, ali i domicilno stanovništvo, jer se na ovaj način trajno rešava višedecenijski problem, koji je jedino kroz ovako sveobuhvatan program mogao biti efikasno rešen. Naša lokalna samouprava će uložiti sve napore da bude efikasan i pouzdan partner oko izvršavanja svih predviđenih poslova i procedura za rešenje stambenih problema svih izbeglih lica, koje danas žive na našoj teritoriji i koji su u svakom pogledu ravnopravni stanovnici naše Opštine“, naglasio je ovim povodom Milan Beara zamenik predsednika opštine Stara Pazova.

Na opštinski Javni poziv, koji će biti raspisan za 15 dana, moći će da se prijave izbegla i raseljena lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja imaju boravište ili prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova, sa nerešenim stambenim pitanjem, a koji do sada nisu učestvovali u ovom programu i ovim putem nisu dobijali građevinski materijal. Konkurs će biti objavljen na zvaničnim sajtovima Opštine Stara Pazova, Komesarijata za izbeglice i migracije, putem medija i na oglasnim tablama u svim Mesnim kancelarijama.

Važno je naglasiti da će građevinski materijal, prema Ugovoru, biti namenjen za završetak već započete izgradnje kuće ili adaptaciju postojeće stare i neuslovne kuće, a dobiće ga lica, koja budu ispunjavala sve uslove Konkursa. Nakon raspisivanja javnog poziva i konkurisanja, te nakon obavljene javne nabavke uslediće realizacija projekta u junu ili julu mesecu naredne godine.

Ranijih godina, zahvaljujući građevinskom materijalu dobijenom sredstvima Komesarijata za izbeglice i Opštine Stara Pazova, oko 40 izbegličkih i 7 interno raseljenih porodica (sa KiM), koje su se nastanile u nekim od naselja staropazovačke opštine, rešilo je trajno svoje stambeno pitanje.

„Potprojekat 4“ i „Potprojekat 5“

Staropazovačka Opština se, potpisivanjem Ugovora u Klubu poslanika, našla među 53 jedinice lokalnih samouprava sa teritorije Republike Srbije u kojima će biti realizovano ukupno 899 stambenih rešenja namenjenih porodicama izbeglih lica. Pomenuta stambena rešenja su dodeljena u okviru petog i proširenja četvrtog Potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP). Predviđeno je da se za izbegličke porodice iz gradova i opština (koje učestvuju) kupi ukupno 567 seoskih kuća (svaka vrednosti 11.000 evra u dinarskoj protivvrednosti) i dodeli 332 paketa građevinskog materijala za završetak već započetih objekata (vrednost jednog paketa 9.000 evra).

U ime Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije, jučerašnji skup je otvorio Veljko Odalović, generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. Odalović je istakao da je Regionalni stambeni program deo šireg procesa unapređenja saradnje zemalja u regionu radi rešavanja problema izbeglica i prevazilaženja posledica prošlosti, naglasivši značaj te saradnje. „Ovaj program je šansa da trajno zbrinemo najugroženiji deo izbegličke populacije, u čemu je uloga jedinica lokalne samouprave presudna. Samo vašim snažnim angažovanjem možemo ovaj proces da uspešno privedemo kraju“, poručio je Odalović.

Ukratko o Regionalnom stambenom projektu

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i uz značajnu kontribuciju Republike Srbije.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije