• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-stara-pazova-drugi-put-zaredom-domacin-skupa-predstavnika-srba-iz-regionaNakon uspešnog susreta predstavnika zajednica Srba iz zemalja regiona u februaru 2015, Stara Pazova je i ove godine tačka spajanja i mesto susreta kroz novi skup pod nazivom: „Unapređenje odnosa i osnaženje veza između organizacija Srba u zemljama regiona, institucija Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava u Republici Srbiji“. Skup je, svojim obraćanjem otvorio, u ulozi inicijatora i domaćina, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova i Igor Mirović, dugogodišnji prijatelj staropazovačke Opštine, a potom je reč u uvodnom delu događaja uzela i Ljibuška Lakatoš, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Na ovogodišnji Skup u Pazovi, došli su i predstavnici Srba iz Republike Srpske, Republike Makedonije i Republike Slovenije, što je dodatno povećalo značaj uz učesnike kao i prošle godine - iz republika Hrvatke, Mađarske i Rumunije. Na samom početku, nakon opservacije položaja i statusa Srba van matice, naših sunarodnika koji žive u ovom delu Evrope, govoreno je o značaju povezivanja, jedinstvenog nastupa i međusobne pomoći u ostvarenju zajedničkih ciljeva i zajedničkog nastupa.

„Ni ove godine nećemo menjati naš cilj, a to je nastavak pružanja podrške radu predstavnika srpske zajednice u regionu, na polju poboljšanja položaja Srba na prostorima na kojima žive i gde, sa svojim porodicama, planiraju da provedu budućnost. Ovo je skromna inicijativa, jedne privredno razvijene Opštine, koja je kroz svoje građane, danas ovde naseljene, vezana za mnoge krajeve van Republike Srbije. Ponosni smo na multinacionalnost, koju ovde negujemo kao najveći dar i nasleđe, posebno na veoma snažne odnose sa nacionalnim zajednicama van teritorije Srbije. Nadamo se da će i drugi gradovi i opštine prepoznati našu inicijativu i da će i sa svoje strane pomoći da jednim zajedničkim nastupom pomognemo zajednicama Srba, svako prema svojim mogućnostima. Naš zajednički uspeh bio bi stvaranje dobrog ambijenta za pokretanje značajnih relevantnih tema i kvalitetnih rešenja za bolji život srpskog naroda na prostorima koji okružuju Republiku Srbiju“, poručio je predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović u svojoj uvodnoj reči.

Odmah potom učesnicima se obratio Igor Mirović, koji se osvrnuo na aktuelno stanje, koje se tiče položaja Srba u regionu uz želju i nameru da se, kao i do sada, i u narednom periodu stavi na raspolaganje za podršku, svojim sunarodnicima. Navodeći ovaj Skup kao primer dobre prakse, Mirović je zaključio da će ovaj i svi budući susreti, sigurno dati veliki doprinos daljem povezivanju predstavnika srpske zajednice, i to ne samo iz zemalja koje su prisutne u vidu okupljenih predstavnika, već i šire.

„Zahvaljujući odgovornom radu Vlade Republike Srbije, naša zemlja postaje priznata među evropskim državama. To je veoma važno kako za nas ovde, tako i za vas koji živite van granica Republike Srbije. Naš zadatak kao Parlamenta, a samim tim i Vlade Srbije je da nastavimo da radimo na uspostavljau snažne Srbije, koja je spremna da reši sve izazove, da spremno dočeka svakoga, bilo da je upitanju namera da se investira ovde, otvore nova radna mesta, ili da se u ime određene zajednice ostvare ciljevi kojima težite. Sve u čemu kao vaša matična država možemo pomoći, mi ćemo izaći u susret“, naglasio je između ostalog Igor Mirović.

U okviru Skupa u Staroj Pazovi učesnici su potpisali i Protokol o međusobnoj regionalnoj saradnji, kojim su definisane relevantne oblasti buduće saradnje u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za život pripadnika srpskog naroda na pomenutim prostorima. Zajednička ideja svih učesnika je da se u narednom periodu još više osnaže mogućnosti saradnje sa institucijama Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava u Srbiji, a u pravcu podrške njihovim aktivnostima i programima u oblasti ekonomije, kulture, prosvete i očuvanje nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta, u skladu sa međunarodnim konvencijama i standardima.

Učesnici Skupa predstavili su položaj i status srpske zajednice u zemljama našeg regiona i dogovorili međusobne vidove saradnje u narednom periodu, oslanjajući se na podršku institucija matice, države Srbije. U radu Skupa, pored domaćina učestvovali su, između ostalih, dr Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, Ljubomir Aleksov, srpski poslanik u mađarskom parlamentu, Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u makedonskom Parlamentu, Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Mlađen Cicović, direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Damir Samac, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije, koji su se založili za svestrano povezivanje, partnerski odnos, solidarnost i bližu saradnja matice i srpskog naroda iz zemalja regiona u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i izgradnju odnosa uzajamnog poštovanja i poverenja.

Nakon završene sednice, koja je održana u prostorijama Sportskog centra FSS-a u Staroj Pazovi, učesnici ovog Skupa su, uz prisustvo lokalnih predstavnika, išli u obilazak istaknutijih privrednika i industrijskih zona staropazovačke opštine.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije