• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-treca-konferencija-zenske-parlamentarne-mrezePredstavnice Ženske odborničke mreže Skupštine opštine Stara Pazova uzele su aktivno učešće u Trećoj nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine Republike Srbije. Glavna tema konferencije je bila: „Rodno odgovorno budžetiranje u Republici Srbiji – plan za 2016. godinu“ uz osvrt na sumiranje rada i uspeha Ženske parlamentarne mreže u prethodnih godinu dana.

U okviru uvodnog dela konferencije prisutnim predstavnicama iz pokrajinske skupštine, preko 40 lokalnih samouprava sa teritorije Srbije, predstavnicama nevladinih organizacija i udruženja prvo su se obratili: Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Michael Uyehara, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji, Branka Drašković, savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije za oblast ravnopravnosti i Brankica Janković, povernica za zaštitu ravnopravnosti, i izneli važnost žena u društveno –političkom životu u našoj zemlji.

Rodno odgovorno budžetiranje, omogućava odgovor na pitanja: da li žene u muškarci imaju jednak pristup resursima, da li jednako učestvuju u odlučivanju i da li imaju jednake koristi od upotrebe resursa. U saradnji sa Ministarstvom finasija i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, 28 budžetskih korisnika i institucija uvode ROB u plan za 2016. godinu.

Radni deo konferencije je bio posvećen ovoj temi i, u pomenutom okviru, izlagano je u tri oblasti:

  • „Rodno odgovorno budžetiranje na lokalnom nivou i uloge lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost i ženskih odborničkih mreža“,narodna poslanica Biljana Hasanović Korać i konsultantkinja Aleksandra Vasiljević
  • „Rodno odgovorno budžetiranje na republičkom i pokrajinskom nivou“, narodna poslanica Elvira Kovač i konsultantkinja Sanja Nikolin
  • „Praćenje izvršenja budžeta sa stanovišta rodne ravnopravnosti i uloga Ženske parlamentarne mreže NSRS u tom procesu“, potpredsednica NSRS Gordana Čomić.

Predstavnice Ženske odborničke mreže uzele su aktivno učešće u radu grupe sa temom: „Rodno odgovorno budžetiranje na lokalnom nivou i uloge lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost i rad ženskih odborničkih mreža“.

Zaključci, koji su doneseni pre svega definišu da je rodno budžetiranje neohodno implementirati kroz budžete svih državnih institucija, da je taj proces započet na državnom i pokrajinskom nivou i da ga treba primeniti i na lokalne samouprave. Predložena su tri načina na koji to može da se uradi i to: postavljanjem posebnog cilja za žene ili muškarce, radi smanjenja neravnopravnosti; uzimanjem u obzir pitanje roda i razvijanje rodno osetljivog pristupa; i definisanjem ciljeva i indikatora, tako da se eksplicitno odnose na žene i na muškarce.

Na pomenutoj konferenciji je, još jednom jasno, potvrđeno da ženske odborničke mreže imaju značajnu ulogu i obavezu u realizaciji rodnog budžetiranja, te da učešće na konferencijama, seminarima, tribinama donosi nova iskustva i potpomaže inplementaciju istog u budžete svih lokalnih samouprava.

Zahvaljujući dosadašnjem radu i veoma kvalitetnoj koordinaciji sa ostalim odborničkim mrežama širom Srbije, pre svega u AP Vojvodini, predstavnice Ženske odborničke mreže Skupštine opštine Stara Pazova će u narednom periodu pojačati aktivnosti, uz naročita zalaganja na polju teme, koju je sa velikom pažnjom i stručnim pristupom obradila Treća nacionalna konferencija.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije