• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-245-godina-zajednickog-razumevanja-i-zivota-u-multinacionalnoj-staroj-pazoviKraj juna protekao je svečano u Staroj Pazovi obeležavanjem značajnog jubijela za Slovačku nacionalnu zajednicu – 245. godina od doseljenja Slovaka Evangelika u Staru Pazovu. Svečanost je posebno uveličana prisustvom visokouvaženih predstavnika klira Slovačko evangeličke crkve, predstavnika diplomatskog kora, lokalne samouprave, republičkih i pokrajinskih nadležnih institucija, Slovaka iz matice, iz gradova i opština iz Slovačke sa kojima se decenijama neguju snažne prijateljske i rodbinske veze, brojnih prijatelja ove nacionalne zajednice koja je dala svoj pečat u istoriji Opštine Stara Pazova, naročito naselja Stara Pazova.

Svečanost je započela kratkim prijemom u dvorištu starog parohijskog doma u Staroj Pazovi, da bi bila nastavljena bogosluženjem u renoviranoj Slovačkoj evangeličkoj crkvi u centru Stare Pazove. U prepunom hramu u molitvenoj atmosferi, uz horska izvedbe i čitanja predviđenih mesta iz Biblije, čule su se i poučne besede biskupa Samuela Vrbovskog i obraćanje domaćina jubilarne i molitvene proslave Farara Igora Feldija. Po crkvenog poretku izvršen je i svečani obred osvećenja renovirane Slovačke evangeličke crkve, nakon čega se iz crkve prešlo u dvorište starog i novog parohijskog doma, koji se nalazi u blizini hrama.

Ujedno sa obeležavanjem 245 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, obeleženo je i sećanje na 26. jun 1770. godine, kada je održano prvo bogosluženje pod otvorenim nebom i kada je postavljen kamen temeljac za najstariju Slovačku crkvu na ovim prostorima. Istorijski izvori potvrđuju da su prvi Slovaci došli u Staru Pazovu i prvo su izgradili svoj hram, prvo bez zvonika, a kasnije je izgrađen i zvonik. Svečanim činom osvećenja u Staroj Pazovi, prostorije starog parohijskog doma će biti određene za centralni arhiv Slovačke Evangeličke crkve u Srbiji uz spomen sobu porodice Hurban.

„Izgradili smo i parohijski dom, jedan, drugi, treći. Sve te zgrade su bile ukras Stare Pazove, čime mogu da se podiče svi Staropazovčani, bez razlike na veru i nacionalnost. Ideja o izgradnji novog parohijskog doma začeta je još sedamdesetih godina prošlog veka, ali je njena realizacija krenula tek početkom devedesetih, kada su inicijalna sredstva dobijena od Fondacije slovačkih evangeličkih crkava „Gustav Adolf Verk“ sa sedištem u Nemačkoj. Kamen temeljac za novi parohijski dom osveštan je 29. juna 1992. godine. Nama su u izgradnji i obnovi ovih objekata pomogli Fondacija „Gustav Adolf Verk“ iz Nemačke, Pokrajina Vojvodina, organizacije iz Republike Slovačke, naši privrednici na čelu sa Cvikom Krunićem, ali ne smem da zaboravim da je naša lokalna samouprava uvek bila tu i pomogla nam kad god je bilo potrebno. Za poslednjih 10 godina, posebno, ne malim sredstvima, naročito u proteklom periodu, na čelu sa predsednikom Opštine Đorđem Radinovićem kada smo dovršili ove objekte, koji se sada nalaze u ovakvom stanju“, istakao je Jan Havran, predsednik crkvene opštine Slovačke evangelističke crkve u Staroj Pazovi i naglasio da novi parohijski dom nije namenjen samo za crkvene obrede, nego i za druge događaje kao što su konferencije, sastanci, koncerti umetničke muzike, za sve što bude potrebno.

Usledio je i svečani čin osvećenja novog parohijskog doma, koji je izvršio biskup Samuel Vrbovski, uz sasluženje sveštenstva i simbolično predavanje ključeva novog parohijskog doma Fararu Igoru Feldiju.

Prisutnima su se obratili, Nj.E. Jan Varšo, ambasador Republike Slovačke u Srbiji, Katarina Melegova-Melihova, predsednica Matice Slovačke u Srbiji, Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta Slovaka, kao i Igor Furđik, predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori.

Ispred lokalne samouprave, prisutne je srdačno pozdravio Radoje Blagojević, predsednik Skupštine opštine Stara Pazova. „Poštovani i uvaženi gosti, dragi prijatelji, naša Opština je ponosna na svoju multinacionalnost koju neguje kao svoje najveće bogatstvo. Da bi svi mi živeli u zajednici koja razume svakog pojedinca i njegove potrebe, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, potrebno je iskreno da poštujemo jedni druge. Zadatak lokalne samouprave je da uvek i u svako vreme bude primer u tome. S toga je naše rukovodstvo, na čelu sa Đorđem Radinovićem, predsednikom Opštine brzo prepoznalo ključne probleme građana, među kojima je bio i problem zapuštenosti crkveno-verskih objekata. Danas širom Opštine, pored drugih objekata od vitalnog značaja za život građana, imamo obnovljene hramove, parohijske domove, uređena groblja i kapele i iza toga stoji veliki trud i rad i pažljivo planiranje prioriteta. Naša želja je da i u budućnosti nastavimo da živimo složno u miru i napretku, da se zajedno borimo za bolji život naše dece i generacija koje dolaze“, zaključio je u svom obraćanju predsednik Skupštine opštine Stara Pazova.

Proslava je nastavljena zajedničkim ručkom za sve prisutne gde su u prijateljskoj atmosferi ostvarena nova poznanstva, novi kontakti uz neizostavne susrete sa starim prijateljima, gde je najvažnija tema skladan život u zajednici svih stanovnika staropazovačke Opštine.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije