• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-opstina-stara-pazova-i-vukovarsko-sremska-zupanija-partnerski-ka-IPA-fondovimaU nastavku, ranije uspostavljene prekogranične saradnje, Opština Stara Pazova ugostila je nedavno i delegaciju iz Republike Hrvatske, visoke predstavnike Vukovarsko-srijemske županije.

Ključni cilj posete osmočlane delegacije, jedne od razvijenih županija iz susedne Hrvatske, predvođena županom Božom Galićem usmeren je ka budućim partnerskim nastupima prema IPA fondovima za više različitih infrastrukturnih projekata, zasnovanim na prekograničnoj saradnji Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Da podsetimo, IPA (eng. „Instrument for Pre-Accession assistance“) predstavlja instrument Evropske unije za bespovratnu finansijsku pretpristupnu pomoć zemljama kandidatima i čine deo strategije za proširenje Evropske unije uz razvojnu pretpristupnu pomoć zemljama koje imaju mogućnost apliciranja za ovakav vid podrške. Republika Hrvatska je u visokom procentu iskoristila ovu mogućnost i u procesu pristupanja članstvu u EU stekla veliko iskustvo, koje može biti od velikog značaja za Republiku Srbiju.

U okviru svoje razvojne strategije rukovodstvo Opštine Stara Pazova potpisalo je Sporazum o prekograničnoj saradnji upravo sa Vukovarsko-srijemskom županijom čime su, između ostalog, i stvoreni uslovi za zajednički nastup ka IPA fondovima Evropske unije.

„Opština Stara Pazova je multinacionalna i multikulturalna sredina, koja je uvek otvorena za saradnju u svim oblastima, Vaše iskustvo i znanje iz ove oblasti nam je od posebne važnosti, a saradnja koju ostvarujemo u proteklih nekoliko godina je zaista na kvalitetnom nivou zahvaljujući obostranom angažmanu. Zato će nam biti posebno zadovoljstvo da budemo partneri i u budućim aplikacijama za projekte za koje želimo da osvojimo sredstva u okviru IPA fondova Evropske unije“, poručio je u svom pozdravnom obraćanju predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

„Sporazum o prekograničnoj saradnji sa Vašom Opštinom je zasigurno bio dobar korak. Imamo puno zajedničkih stvari, kao primer mogao bih navesti i saradnju koju i Opština Stara Pazova i županija Vukovarsko-srijemska imaju sa nemačkom pokrajinom Baden-Virtemberg. Uveren sam da smo na dobrom putu, jer pratimo EU aktuelnosti, delimo međusobna iskustva, a današnja poseta je način da se ta saradnja ojača i poboljša u svim relevantnim oblastima“, istakao je Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Po završetku radnog dela posete, delegacija je sa svojim domaćinima obišla i pripadnike Hrvatske nacionalne manjine u Golubincima i župnika župe Sveti Juraj mučenik Vjekoslava Lulića uz naročitu posetu građanima iz „Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva Tomislav“, gde je upriličen i mini prijem i sastanak radi upoznavanja sa radom Društva i životom pripadnika Hrvatske zajednice u opštini Stara Pazova.

Pošto je ovaj susret imao i privredni karakter za delegaciju je organizovana i poseta uspešnim kompanijama koje posluju u staropazovačkoj Opštini, ovog puta francuskoj kompaniji Strejt Nova, kao i kompaniji Euromodul, čiji je vlasnik Dragutin Babić vlasnik istoimene kompanije iz Rijeke.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije