• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-u-staroj-pazovi-osnovana-zenska-odbornicka-mrezaMeđu prve lokalne sredine u AP Vojvodini i Republici Srbiji, po stvaranju kvalitetnijeg okruženja i mogućnosti za zaštitu prava i interesa lepšeg pola ubrojala se i Stara Pazova, ovog puta, osnivanjem Ženske odborničke mreže – neformalne grupe odbornica staropazovačkog lokalnog parlamenta.

Na svojoj osnivačkoj skupštini održanoj u ponedeljak, 9. marta u zgradi Skupštine u Staroj Pazovi, Ženska odbornička mreža pod sloganom „Zajedno smo jače“, okupila je odbornice iz različitih stranaka u Skupštini opštine Stara Pazova i predstavlja izuzetno značajan korak u povezivanju žena, njihovoj većoj vidljivosti u javnoj sferi, kao i uvođenju rodne perspektive u lokalnoj politici.

Ideja vodilja je da ova grupa odgovornih, društveno aktivnih dama, pre svega posvećenih zajedničkim pitanjima i aktuelnim problemima, bude opredeljena temama, iz domena ženskih ljudskih prava i promovisanja rodne ravnopravnosti, ali i sa nizom drugih ključnih oblasti. Od posebnog značaja je i namera u aktivnom umrežavanju odbornica prema različitim institucijama i organizacijama civilnog društva, koje kao krajnji rezultat mogu dovesti do poboljšanja položaja žena u različitim oblastima: obrazovanju, ekonomskom životu, učešću u politici i javnom životu, suzbijanju nasilja, poboljšanju kvaliteta života i zdravlja žena.

Skup je izazvao veliko interesovanje i među muškarcima koji su prisustvom dali podršku. Na samom početku obratila se Dragana Stević, odbornica Skupštine opštine Stara Pazova i ujedno moderator radnog dela događaja. „Želela bih sve da vas pozdravim ispred odbornica Skupštine opštine Stara Pazova i da vam čestitam praznik žena. Ne tako davno žene nisu imale pravo da biraju i budu birane, sada u 2015. je sve dugačije, ali nam predstoji još mnogo rada. Osnaživanje žena u svakom pogledu društvenog delovanja je jako bitno. Današnjom osnivačkom skupštinom u Staroj Pazovi pokazujemo da smo spremne da svojim radom i zalaganjima podignemo status žena na još veći nivo. Pokazaćemo da smo sposobne da ravnopravno stojimo uz muškarce“.

Skup je u ime lokalne samoupave i lokalnog parlamenta pozdravio Radoje Blagojević, predsednik Skupštine opštine Stara Pazova, koji se naročito osvrnuo na značaj i višestruku ulogu ženskog pola u društvu. „Posebno mi je zadovoljstvo da iskoristim ovaj momenat da svim damama, našim današnjim gostima i gošćama, svim našim sugrađankama, odbornicama, poželim srećan 8. mart i puno uspeha u budućem radu. Verujemo da ćete svojim dostignućima pomoći u rešavanju mnogih društvenih pitanja, isto onoliko uspešno koliko i u svakodnevnom životu ostvarujete ravnopravnu i nezamenljivu podršku nama muškarcima. Ponos je imati ovakve dame sakupljene na jednom mestu, sa istim željama i ciljevima, a upornost i istrajnost su sigurno jedne najpozitivnijih karakteristika ženskog roda. Hvala vam na tome.“, istakao je Blagojević u svojoj uvodnoj reči.

Među gostima, koji su dali podršku i učesnicima osnivačke Skupštine, bili su i: koordinatorka ženske parlamentarne mreže Marija Obradović, zatim Stojanka Lekić, predsednica odbora za rodnu ravnopravnost AP Vojvodine, Libuška Lakatoš, poslanica Narodne skupštine Republike Srbije, Gorjana Marinković, poslanica Narodne skupštine Republike Srbije, Vesna Jovanović, sekretar SO Stara Pazova, Željko Šolaja, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti i kulturu, Suzana Ilić, načelnica Odeljenje za privredu, Dragana Stojanović, načelnica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Podrška nije izostala ni od strane predstavnika iz ostalih staropazovačkih institucija, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Udruženja žena opštine Stara Pazova, a posebno mesto imale su i gošće predstavnice prijateljskih gradova i opština: Sremske Mitrovice, Rume, Sombora, Bačkog Petrovca, Inđije.

Na svojoj prvoj sednici, Ženska odbornička mreža opštine Stara Pazova, na period od šest meseci, izabrala je koordinatorku Mreže, Draganu Stević iz Stare Pazove. Takođe, izabrane su i članice Izvršnog tela-odbora Ženske odborničke mreže skupštine opštine Stara Pazova, odbornice: Radojka Jović – Srpska napredna stranka, Anđa Tirinda - Srpska napredna stranka, Svetlana Turčinović - Srpska napredna stranka, Dragana Stević - Srpska napredna stranka – koordinatorka, Maja Kvržić - Srpska napredna stranka, Milica Dronjak - PUPS, Milinka Maćerak – Pazovački pokret.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije