• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-plivanje-za-casni-krst-2015Prvi put nakon Drugog svetskog rata, na teritoriji opštine Stara Pazova, veliki crkveni Praznik Bogojavljenje, obeležen je obnavljanjem stare tradicije - plivanje za Časni Krst.

Plaža "Venecija" u Starim Banovcima bila je popunjena velikim brojem građana, a litiju ka reci ukrasili su konjanici, omladina obučena u narodne nošnje, a poseban ukras bili su visoko podignuti barjaci sa Krstovima i ikonama vezenim na platnu.

Nakon kraće molitve i osvećenja vode, kako se ovog dana i čini na svim rekama i izvorištima širom Pravoslavlja, učesnike i okupljeni narod pozdravio je predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, ohrabrivši odvažne i smele učesnike i pohvalivši njihovu veru i žrtvu, koju ovim činom pokazuju. "Ovo je predivna, na našu žalost zaboravljena tradicija, koja je decenijama čekala da je obnovimo! Hvala Vam na odlučnosti i današnjem delu i neka pobedi najbolji među vama", poručio je predsednik na kraju svog pozdravnog obraćanja.

Besedom i blagoslovima se obratio i protojerej-stavrofor o.Mile Jokić, arhijerejski namesnik staropazovačkog namesništva Eparhije Sremske Srpske Pravoslavne Crkve, koji je sa sveštenicima područnog namesništva svima preneo pozdrave Njegovog Preosveštenstva episkopa sremskog G. Vasilija.

Prvi do cilja stigao je Branko Čeprnja, ali je nagradu - Krst, koji je lično izradio Radoje Blagojević, predsednik SO Stara Pazova, pripao po dogovoru sa svim učesnicima, Milošu Marjanovu iz Inđije, što je još jedan lep gest koji je događaju dao poseban praznični Bogojavljenski karakter.

Očekuje se da će ova tradicija biti nastavljena i sledeće godine u organizaciji staropazovačke Opštine, Turističke organizacije, Mesne zajednice Stari Banovci i Mesne zajednice Novi Banovci, staropazovačkog arhijerejskog namesništva i svih ovogodišnjih učesnika, koji su dali doprinos u organizaciji među kojima su: Starobanovački konjički klub "Balta", KUD "Izvor" iz Starih Banovaca, Srpski spasilački klub iz Zemuna i mnogi drugi kojima su organizatori iskazali veliku zahvalnost na podršci i predusretljivosti.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije