• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Novi EU projekat u Opštini Stara PazovaJuče je održan, još jedan u nizu sastanaka na projektima, koje zajedno sprovode Opština Stara Pazova, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i nemačka Pokrajine Baden-Virtemberg, odnosno Ministarstvo životne sredine, klime i energetike ove Pokrajine.

Delegaciju ISWA Instituta, je dočekalo rukovodstvo Opštine: predsednik Opštine Đorđe Radinoviće, zamenik predsednika Opštine Goran Vranješ i pomoćnik predsednika Dragoljub Trifunović i predstavnici svih relevantnih opštinskih Odeljenja, javnih preduzeća i institucija.

U uvodnoj reči, koju je gostima uputio predsednik Opštine još jednom je, uz zahvalnost za profesionalni odnos i efikasnost koja je obeležila dosadašnju saradnju, kao rezultat spomenuta uspešno završena Studija „Analiza upravljanja otpadnim vodama, biomasom i energijom u opštinama Stara Pazova i Inđija“, na osnovu koje se i trenutno na teritoriji opštine Stara Pazova sprovodi merna kampanja za biološko-hemijsku analizu otpadnih voda.

Gostima i celom timu lokalne samouprave zahvalio se i zamenik predsednika Opštine Goran Vranješ, a zatim i pomoćnik Dragoljub Trifunović, koji je izneo više detalja o toku merne kampanje i budućim koracima u daljem radu: feasibility studiji i cost-benefit analizi pomenutog projekta, koje su osnov za ulazne parametre budućeg planiranog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i proizvodnju biogasa u Staroj Pazovi. Još jednom je naglašena i činjenica da Projekat ima prioritetnu poziciju kod EU projekata, kao i da su podržani od strane Vlade Nemačke, kao i resornog Ministasrtva Vlade Republiek Srbije.

Delegacija ISWA Instituta (Institute for Sanitary Engineering, Water Quality and Solid Waste Management), koju je činila petočlana delegacija predvođena sa dr Birgit Schlichtig, dr Bertram Kuch i Jovanom Huseman, predstavila je novi INTERREG program 2014-2020 koji će biti objavljen od strane Evropske komisije na proleće 2015. godine. U programu će učestvovati 14 zemalja iz okruženja koje svojim tokom povezuje reka Dunav, a Republika Srbija, tj. Opština Stara Pazova, jedan od partnera na projektu, nastupila bi sa Projektom analize kvaliteta vode reke Dunav, koji je tesno povezan sa Projektom budućeg Prečistača otpadnih voda. Pomenutom analizom bi se utvrdilo kakvo je stanje reke Dunav i to će biti prva analiza, koja bi se radila u Republici Srbiji.

Uporedo sa objavljivanjem programa, koje je predviđeno početkom 2015. godine, uključuje i potrebu formiranja Projektnog tima za donošenje projektnih zadataka. Za sada je poznato da će u timu učestvovati Instutit ISWA, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu (Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine), Univerzitet u Budimpešti (Mađarska) i eventualno Univerzitet u Bugarskoj.

Opštini Stara Pazova predstoji da u susret INTERREG programu 2014-2020, u narednom periodu donese odluku o saglasnosti za učešće i realizaciju, s tim što će se i dalje, kao primarni zadatak, raditi na realizaciji Projekta prečistača otpadnih voda i biogas postrojenja za teritoriju opštine Stara Pazova.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije