• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Važna uloga lokalnih samouprava u rešavanju stambenog pitanja za izbegla licaU Staroj Pazovi danas su potpisani ugovori sa predstavnicima devet opština i gradova (Šid, Sremska Mitrovica, Šabac, Kruševac, Prokuplje, Paraćin, Kikinda, Bajina bašta, Vršac) u kojima će se graditi 200 stanova za izbeglice u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije (RSP).

Potpisivanju su, pored ostalih, prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Sajmon Henšo, glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije Sjedinjenih Američkih Država, Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske, Mikolaj Dovgeljevič, viceguverner Banke za razvoj Saveta Evrope, ambasador Peter Burkhard, šef misije OEBS u Srbiji i Eduardo Arboleda, šef Predstavništva UNHCR za Srbiju.v

U okviru drugog potprojekta RSP, koji je vredan više od 13 miliona evra, planirana je izgradnja 200 stanova, 120 montažnih kuća, 300 paketa građevinskog materijala i 250 seoskih domaćinstava.

Nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima opština i gradova visoke zvanice obišle su porodicu Tepšić u selu Krnješevci kod Stare Pazove. Tepšići su u okviru prvog potprojekta RSP dobili paket građevinskog materijala da završe započetu kuću. Porodica Tepšić jedna je od 125 sa konačne liste za dodelu paketa građevinskog materijala u okviru prvog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije. Isporukom prvih 25 paketa građevinskog materijala, koji su finansirani sredstvima kontribucije Republike Srbije RSP-u, počela je implementacija programa na terenu.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. RSP Srbije biće sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata.

Zbrinjavanje izbeglih lica na teritoriji Opštine Stara Pazova

Opština Stara Pazova i JP Opštinska stambena agencija Stara Pazova (OSA) imaju aktivnu saradnju sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, a preko Komesarijata i sa UNHCR-om i do sada je preduzeto više značajnih aktivnosti u cilju rešavanja stambenih pitanja za izbegla lica, koja žive na teritoriji staropazovačke Opštine.

Krajem 2013. godine potpisan je Memorandum o saradnji između Opštine Stara Pazova i Komesarijata upravo u okviru plana na rešavanju stambenog pitanja za najugroženija lica u statusu izbeglice i lica, kojima je prestao status izbeglice. Memorandum podrazumeva izgradnju stambenog objekta za kolektivno stanovanje u okviru sprovođenja, gore pomenutog, Regionalnog stambenog Programa u Republici Srbiji. U pitanju je izgradnja 30 stanova u Golubincima u Pazovačkoj ulici u samom centru. Sredstva za realizaciju će se crpiti iz Fonda Regionalnog stambenog Programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope.

U najkraćem tehnički mogućem roku, sa ciljem da se ubrza proces rešavanja ovog ključnog pitanja, Opština je sa Opštinskom stambenom agencijom obezbedila zemljište, idejni projekat, lokacijsku dozvolu, obezbedila kompletno komunalno opremanje tj. infrastrukturu predviđene parcele, kao i idejni projekat. Očekuje se da će, zajedničkim naporima Komesarijata, Opštine i Opštinske stambene agencije, radovi biti završeni do kraja 2015. godine.

Početkom 2014. godine učinjen je i korak više i po istom modelu potpisan i drugi Memorandum, koji će omogućiti izgradnju još 165 stanova za pomenute kategorije stanovništva, a predviđena lokacija je u Staroj Pazovi u Fruškorskoj ulici. U toku su dalje aktivnosti oko komunalnog opremanja i privođenja zemljišta nameni.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije