• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

U toku implementacija efikasnog upravljanja imovinom u našoj OpštiniU februaru ove godine Opština Stara Pazova u partnerstvu sa Opštinom Inđija započela je implementaciju projekta pod nazivom "Efikasno upravljanje imovinom u opštinama Stara Pazova i Inđija". Projekat traje godinu dana, a do sada je izvršen značajan deo implementacije. Partneri na projektu su i dva javna komunalna preduzeća: Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova JP i Direkcija za izgradnju opštine Inđija.

Veoma je značajno istaći da će direktnu praktičnu, odnosno upotrebnu korist sistema i budućeg internet portala, koji će biti jedan od rezultata implementacije, imati građanstvo i privreda (uvid u raspoloživo zemljište, namena zemljišta, podaci o javnoj imovini i sl.), prevashodno Opštinska uprava i javna preduzeća u okviru poslovanja i servisa građana.

"Efikasno upravljanje imovinom u opštinama Stara Pazova i Inđija" je projekat po ugledu na uređenja u zemljama Evropske unije i jedan od značajnih projekata koji se finansira iz Programa „Exchange 4“, podrškom Delegacija Evropske unije u Srbiji, a koji sprovodi Stalna konferecija gradova i opština. Projekat se u opštinama Stara Pazova i Inđija uspešno sprovode kao jedan od prioriteta u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja uz poseban akcenat na upoznavanje građanstva i javnosti na značaj i njegovu praktičnu ulogu.

„Opština Stara Pazova u saradnji sa Opštinom Inđija i sa svojim javnim preduzećima koje učestvuju u implementaciji, već nekoliko meseci uspešno izvršava se aktivnosti u okviru uvođenja efikasnog upravljanja. Cilj je da se omogući uspešno povezivanje svih relevantnih strana u okviru upravljanja imovinom uz istovremeni razvoj sistema upravljanja i opštinskih geografsko-informativnih sistema (GIS). Ceo sistem omogućiće održavanje imovine i stvaranje nove vrednosti kroz optimalno povećanje prihoda, kontrolu rashoda, upravljanje rizicima, poštovanje zakona i podzakonskih akata jedne lokalne samouprave“, istakao je, između ostalog, u svom obraćanju Goran Savić, pomoćnik predsednika Opštine Stara Pazova.

„Ovo je sistem već viđen i praktično pokazan u razvijenim zemljama, a benefiti su višestruki, jer će i pored drugih prednosti omogućiti brz pristup svim važnim informacijama sa terena kroz upotrebu najnovijih tehnologija, što smanjuje vreme za realizaciju, a istovremeno povećava preciznost koja je u interesu svih korisnika“, izjavio je na konferenciji za medije Dejan Jekić, pomoćnik predsednika Opštine Inđija.

Ukupna vrednost projekta "Efikasno upravljanje imovinom u opštinama Stara Pazova i Inđija" je 148.686,61 EUR od čega Delegacija EU finansira 85% odnosno 126.374, 95 EUR, a ostalo je doprinos dveju opština.

Podrška upravljanju imovinom je važan preduslov za unapređenje investicione klime na lokalnom nivou i ovaj prioritet je povezan sa Zakonom o javnoj svojini, koji je usvojen u septembru 2011 i predstavlja pravni osnov za uspostavljanje nadležnosti i kontrole lokalne samouprave nad javnom svojinom u vlasništvu. Zakon je propisao uslove na osnovu kojih lokalne samouprave mogu dobiti pravo svojine nad imovinom i uspostaviti upravljanje imovinom u najboljem interesu cele zajednice. Projekat opština Stara Pazova i Inđija se bavi upravo upostavljanjem šeme upravljanja imovinom i razvojem sistema upravljanja imovinom i povezivanjem sa opštinskim GIS-om čija će osnova biti takođe kreirana iz ovog projekta.

Ukratko o programu EU „Exchange 4“ - Opšti cilj programa je doprinos procesu strateških promena na lokalnom nivou kroz unapređenje administrativnih kapaciteta i efikasnosti pružanja usluga u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, u skladu sa principima reforme javne uprave, posebnim nacionalnim sektorskim politikama i praksom Evropske unije.

Ovaj opštinski projekat je jedan od 32 projekta koji su odobreni iz ove grant šeme. Opština Stara Pazova i Inđija su ponosne što su u konkurenciji 123 predloga projekta uspele da se izdvoje i što je projekat ove dve opštine ocenjen pozitivno i preporučen za finansiranje.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije