• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Opština Stara Pazova sve bliže rešavanju problema otpadnih voda, upotrebe biomase i upravljanja energijomTokom proteklog vikenda predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović sa svojim pomoćnikom Dragoljubom Trifunovićem je u u Štutgartu u Ministarstvu životne sredine, klime i energetike Pokrajine Baden-Virtemberg prisustvovao konačnoj prezentaciji studije „Analiza upravljanja otpadnim vodama, biomasom i energijom u opštinama Stara Pazova i Inđija“.

Studiju, u koju je uložen višemesečni trud i rad, više poseta Staroj Pazovi, boravak i sakupljanje podataka u saradnji sa Opštinom Stara Pazova, je u ime Instituta ISWA, zajedno sa svojom mentorkom prof. dr Hajdrin Štajmec (šef departmana za upravljanje vodama i otpadnim vodama ISWA instituta u Štutgartu), predstavila gospođa Jovana Huseman. Izradu ove studije je, u okviru ranije uspostavljenog dogovora, finansiralo upravo pomenuto ministarstvo Pokrajine Baden-Virtemberg, na osnovu koje je uz visoke ocene, koju je dobila od strane eksperata, i potvrđeno da je Opština Stara Pazova idealan primer za realizaciju pilot projekta na teritoriji Republike Srbije.

Zahvaljujući kvalitetnoj analizi, Studija daje jasan uvid u energetske potencijale u opštini Stara Pazova, koji mogu biti korišteni u svrhu proizvodnje energije i toplotne energije, ali sa druge strane upućuje i na osnovane potrebe i neophodnost izgradnje prečistača za tretman otpadnih voda koje se generišu na ovom području.

Posetu nemačkoj Pokrajini Baden-Virtemberg, koja spada među ekonomski najrazvijenije i najnaprednije pokrajine kada je zaštita životne sredine u pitanju, predstavnici Opštine su iskoristili kako bi u Minhenu prisustvovala i IFAT sajmu, najvećem svetskom sajmu na temu: „Upravljanja vodama, otpadnim vodama i otpadom“, gde je u okviru Dunavske strategije i na štandu Pokrajine Badem-Virtemberg takođe prezentovana studija: „Analiza upravljanja otpadnim vodama, biomasom i energijom u opštinama Stara Pazova i Inđija“.

Odmah po povratku Opština Stara Pazova nastavlja sa daljim koracima, među kojima je i početak Merne kampanje za biološko-hemijsku analizu otpadnih voda na teritoriji opština Stara Pazova i Inđija, za čije sprovođenje i uspešnu realizaciju je neophodno oko šest meseci. Mernu kampanju sprovodi Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada. Sledeći koraci, koji će biti preduzeti od strane lokalne samouprave, su pripreme za buduću studiju izvodljivosti, kao i izradu generalnog projekta Postrojenja prečistača otpadnih voda za koje će se aplicirati za sredstva kod pretpristupnih fondova Evropske unije.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije