• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Efikasno upravljanje imovinom u opštini Stara PazovaOpština Stara Pazova, u partnerstvu sa Opštinom Inđija, započela je implementaciju projekta pod nazivom „Efikasno upravljanje imovinom u opštinama Stara Pazova i Inđija“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Partneri na projektu su i dva javna preduzeća: Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova JP i Direkcija za izgradnju opštine Inđija. Projekat se finansira iz programa EXCHANGE 4, koji finansira Delegacija Evropske Unije u Srbiji, sprovodi Stalna konferecija gradova i opština (SKGO).

Opšti cilj programa EXCHANGE 4 je doprinos procesu strateških promena na lokalnom nivou kroz unapređenje administrativnih kapaciteta i efikasnosti pružanja usluga u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, u skladu sa principima reforme javne uprave, posebnim nacionalnim sektorskim politikama i praksom Evropske unije. Ovaj opštinski projekat je jedan od 32 projekta koji su iz ove grant šeme.

Opština Stara Pazova i Inđija su ponosne što su u konkurenciji 123 predloga projekta uspele da se izdvoje i što je projekat ove dve opštine ocenjen pozitivno i preporučen za finansiranje. Ukupna vrednost projekta je 148.686,61 evra od čega Delegacija EU finansira 85% odnosno 126.374, 95 evra, a ostalo je doprinos dveju opština.

Projekat je podržan u okviru prioriteta 2 – lokalni ekonomski razvoj, a tema je upravljanje imovinom. Podrška upravljanju imovinom je važan preduslov za unapređenje investicione klime na lokalnom nivou i ovaj prioritet je povezan sa Zakonom o javnoj svojini, koji je usvojen u septembru 2011 i predstavlja pravni osnov za uspostavljanje nadležnosti i kontrole lokalne samouprave nad javnom svojinom u vlasništvu. Zakon je propisao uslove na osnovu kojih lokalne samouprave mogu dobiti pravo svojine nad imovinom i uspostaviti upravljanje imovinom u najboljem interesu cele zajednice. Projekat opština Stara Pazova i Inđija se bavi upravo upostavljanjem šeme upravljanja imovinom i razvojem sistema upravljanja imovinom i povezivanjem sa opštinskim GIS-om čija će osnova biti takođe kreirana iz ovog projekta.

Upravljanje imovinom je proces donošenja odluka koje se tiču sticanja i korišćenja nepokretnosti i raspolaganja nepokretnostima koje su u svojini i državini lokalne samouprave. Taj proces omogućava održavanje i stvaranje nove vrednosti kroz optimalno povećanje prihoda, kontrolu rashoda, upravljanje rizicima, poštovanje zakona i podzakonskih propisa i akata nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava, kao i fizičko održavanje imovine. Primeri zemalja u regionu pokazuju da strateško upravljanje imovinom utiče na povećanje prihoda od najmanje 8% do čak 25% budžeta lokalne samouprave.

Projekni tim opština Stara Pazova i Inđija započeo je sa implementacijom projekta 03. februara ove godine, a projekat traje godinu dana.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije