• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Нови ЕУ пројекат у Општини Стара ПазоваЈуче је одржан, још један у низу састанака на пројектима, које заједно спроводе Општина Стара Пазова, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и немачка Покрајине Баден-Виртемберг, односно Министарствo животне средине, климе и енергетике ове Покрајине.

Делегацију ISWA Института, је дочекало руководство Општине: председник Општине Ђорђе Радиновиће, заменик председника Општине Горан Врањеш и помоћник председника Драгољуб Трифуновић и представници свих релевантних општинских Одељења, јавних предузећа и институција.

У уводној речи, коју је гостима упутио председник Општине још једном је, уз захвалност за професионални однос и ефикасност која је обележила досадашњу сарадњу, као резултат споменута успешно завршена Студија „Анализа управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у општинама Стара Пазова и Инђија“, на основу које се и тренутно на територији општине Стара Пазова спроводи мерна кампања за биолошко-хемијску анализу отпадних вода.

Гостима и целом тиму локалне самоуправе захвалио се и заменик председника Општине Горан Врањеш, а затим и помоћник Драгољуб Трифуновић, који је изнео више детаља о току мерне кампање и будућим корацима у даљем раду: feasibility студији и cost-benefit анализи поменутог пројекта, које су основ за улазне параметре будућег планираног Постројења за пречишћавање отпадних вода и производњу биогаса у Старој Пазови. Још једном је наглашена и чињеница да Пројекат има приоритетну позицију код ЕУ пројеката, као и да су подржани од стране Владе Немачке, као и ресорног Министасртва Владе Републиек Србије.

Делегација ISWA Института (Institute for Sanitary Engineering, Water Quality and Solid Waste Management), коју је чинила петочлана делегација предвођена са др Birgit Schlichtig, др Bertram Kuch и Јованом Хусеман, представила је нови INTERREG програм 2014-2020 који ће бити објављен од стране Европске комисије на пролеће 2015. године. У програму ће учествовати 14 земаља из окружења које својим током повезује река Дунав, а Република Србија, тј. Општина Стара Пазова, један од партнера на пројекту, наступила би са Пројектом анализе квалитета воде реке Дунав, који је тесно повезан са Пројектом будућег Пречистача отпадних вода. Поменутом анализом би се утврдило какво је стање реке Дунав и то ће бити прва анализа, која би се радила у Републици Србији.

Упоредо са објављивањем програма, које је предвиђено почетком 2015. године, укључује и потребу формирања Пројектног тима за доношење пројектних задатака. За сада је познато да ће у тиму учествовати Instutit ISWA, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду (Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине), Универзитет у Будимпешти (Мађарска) и евентуално Универзитет у Бугарској.

Општини Стара Пазова предстоји да у сусрет INTERREG програму 2014-2020, у наредном периоду донесе одлуку о сагласности за учешће и реализацију, с тим што ће се и даље, као примарни задатак, радити на реализацији Пројекта пречистача отпадних вода и биогас постројења за територију општине Стара Пазова.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије