• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Међународни дан младих у Старој Пазови уз традиционални Волонтерски кампНа расаднику „Брест“ у Старој Пазови у току је традиционални "Међународни волонтерски камп - Брест", који је почео 4. августа и траје до 15. августа. Захваљујући залагању Канцеларије за младе општине Стара Пазова, Покрета горана Стара Пазова и Покрета горана Војводине и Младих истраживача Србије (Волонтерски сервис Србије), ове године, 20 иностраних и домаћих волонтера припремају и реализују разне едукације и активности у циљу стицања нових знања и искустава. Прва активност које је реализована по доласку у Стару Пазову је упознавање учесника, расадника и самог града и околине.

У посети Волонтерском кампу, поред многих заинтересованих младих Пазовчана, у име локалне самоуправе боравио је и Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова. Он је поздравио све учеснике, изразивши нарочито задовољство што, и ове године, камп привукао и окупио учеснике из страних земаља попут: Русије, Шпаније, Швајцарске, Италије, Турске, Јужне Кореје и других земаља, али и младе из Пазове и других градова Србије. „Данас је Међународни дан младих, дан који је посвећен младима широм света. Овај камп полако постаје један од симбола наше Општине јер представља мост који спаја, и који ће убудуће спајати, младе људе из различитих крајева света. Пријатељства која овде будете склопили остају у памћењу целог живота, зато смо посебно радосни што, седми пут заредом, можемо да вас угостимо овде у нашој Старој Пазови, уз жељу да будемо ваши домаћини и наредних година“, поручио је приликом сусрета на расаднику Ђорђе Радиновић, председник Општине.

Након првих неколико дана прелепог дружења у понедељак, 11. августа почео је Програм за младе “Интеркултурално лето“, који у послеподневним и вечерњим сатима траје до среде, 13. августа на расаднику „Брест“. Програм обухвата: едукативне радионице, спортске активности, приказивање филмова, интеркултуралне вечери, трибине, а спроводи се у складу са принципима омладинског рада. У току планирања и имплементације програма, волонтерима су на располагању и сертификовани омладински радници.

Последњи дан кампа, волонтери ће искористити да посете Сремске Карловце и Нови Сад, где ће научити више о историји Србије и упознати се са природним и културним знаменитостима ова два града. Поред програма кампа, волонтери ће су задужени за одржавање чистоће на месту у којем бораве, те за кување сопствених оброка.

Слободно време: Радни део кампа траје око 6 сати дневно. Остатак времена, волонтери имају прилику да се боље упознају са локалним окружењем, кроз креативне радионице и дружења са локалним становништвом. Организатори кампа су: Канцеларија за младе општине Стара Пазова, Покрет горана Стара Пазова и Покрет горана Војводине, Волонтерски сервис: Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије.

Овај камп представља један од важних видова размене знања, промоције наше земље, Општине, места Стара Пазова, као и локалне традиције, специфичне мултикултуралности и природних лепота овог дела Срема. У плану је да се традиција "Међународног волонтерског кампа - Брест" настави и у годинама које долазе.

Програм „Интеркултуралног лета“

Понедељак 11.08. 'Здрави начини живљења'
Време: 17:00 часова – 22:00 часа

  • Радионица о веганској исхрани и коришћењу кинеских штапића – сазнајте и пробајте рецепте веганске кухиње; научите да користите кинеске штапиће са волонтером из Ј. Кореје
  • Радионица јоге – Научите и вежбајте јогу са интернационалним волонтерима

Фризби утакмица – Такмичите се са волонтерима из читавог света у 'Ултимативном Фризбију', игри коју су учесници кампа посебно осмислили за програм за младе.

Биоскоп на отвореном – филм 'Supersize mе'.

Уторак 12.08. „Интеркултурално учење“

(у оквиру прославе "Међународног дана младих")
Време: 17:00 часова – 22:00 часа

Потрага за благом – учествујте у потрази за благом, решавајући задатке и одговарајући на питања о земљама из којих долазе волонтери.

Језичка радионица – упознајте се са турским, корејским, арапским и старогрчким језиком

Радионица оргигамија – научите древну вештину савијања папира

Радионица плеса – научите да плешете салсу и турски национални плес са волонтерима из Шпаније и Турске

Биоскоп на отвореном – кратки филмови о интеркултуралности

Среда 13.08. "Интеркултурална размена"

Време: 17:00 часова – 22:00 часа
Радионица циркуских вештина – научите да направите лопте за жонглирање и пои, те како да исте и користите

Фудбалска радионица – научите фудбалске трикове од волонтера из Турске и Шпаније

Open space радионица – научите више о животу младих из земаља из којих долазе волонтери, како и зашто су допутовали у Србију, сазнајте како су проводили време у Индији и Кенији.

Отворени биоскоп – филм о кампу „Интеркултурално лето“

Музичка радионица – научите 'Cup song' и дружите се са волонтерима до краја програма

Програм „Интеркултурално лето“ је бесплатан и отворен за све младе.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије