• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

У току имплементација ефикасног управљања имовином у нашој ОпштиниУ фебруару ове године Општина Стара Пазова у партнерству са Општином Инђија започела је имплементацију пројекта под називом "Ефикасно управљање имовином у општинама Стара Пазова и Инђија". Пројекат траје годину дана, а до сада је извршен значајан део имплементације. Партнери на пројекту су и два јавна комунална предузећа: Дирекција за изградњу општине Стара Пазова ЈП и Дирекција за изградњу општине Инђија.

Веома је значајно истаћи да ће директну практичну, односно употребну корист система и будућег интернет портала, који ће бити један од резултата имплементације, имати грађанство и привреда (увид у расположиво земљиште, намена земљишта, подаци о јавној имовини и сл.), превасходно Општинска управа и јавна предузећа у оквиру пословања и сервиса грађана.

"Ефикасно управљање имовином у општинама Стара Пазова и Инђија" је пројекат по угледу на уређења у земљама Европске уније и један од значајних пројеката који се финансира из Програма „Exchange 4“, подршком Делегација Европске уније у Србији, а који спроводи Стална конфереција градова и општина. Пројекат се у општинама Стара Пазова и Инђија успешно спроводе као један од приоритета у области локалног економског развоја уз посебан акценат на упознавање грађанства и јавности на значај и његову практичну улогу.

„Општина Стара Пазова у сарадњи са Општином Инђија и са својим јавним предузећима које учествују у имплементацији, већ неколико месеци успешно извршава се активности у оквиру увођења ефикасног управљања. Циљ је да се омогући успешно повезивање свих релевантних страна у оквиру управљања имовином уз истовремени развој система управљања и општинских географско-информативних система (ГИС). Цео систем омогућиће одржавање имовине и стварање нове вредности кроз оптимално повећање прихода, контролу расхода, управљање ризицима, поштовање закона и подзаконских аката једне локалне самоуправе“, истакао је, између осталог, у свом обраћању Горан Савић, помоћник председника Општине Стара Пазова.

„Ово је систем већ виђен и практично показан у развијеним земљама, а бенефити су вишеструки, јер ће и поред других предности омогућити брз приступ свим важним информацијама са терена кроз употребу најновијих технологија, што смањује време за реализацију, а истовремено повећава прецизност која је у интересу свих корисника“, изјавио је на конференцији за медије Дејан Јекић, помоћник председника Општине Инђија.

Укупна вредност пројекта "Ефикасно управљање имовином у општинама Стара Пазова и Инђија" је 148.686,61 ЕУР од чега Делегација ЕУ финансира 85% односно 126.374, 95 ЕУР, а остало је допринос двеју општина.

Подршка управљању имовином је важан предуслов за унапређење инвестиционе климе на локалном нивоу и овај приоритет је повезан са Законом о јавној својини, који је усвојен у септембру 2011 и представља правни основ за успостављање надлежности и контроле локалне самоуправе над јавном својином у власништву. Закон је прописао услове на основу којих локалне самоуправе могу добити право својине над имовином и успоставити управљање имовином у најбољем интересу целе заједнице. Пројекат општина Стара Пазова и Инђија се бави управо упостављањем шеме управљања имовином и развојем система управљања имовином и повезивањем са општинским ГИС-ом чија ће основа бити такође креирана из овог пројекта.

Укратко о програму ЕУ „Exchange 4“ - Општи циљ програма је допринос процесу стратешких промена на локалном нивоу кроз унапређење административних капацитета и ефикасности пружања услуга у јединицама локалне самоуправе у Србији, у складу са принципима реформе јавне управе, посебним националним секторским политикама и праксом Европске уније.

Овај општински пројекат је један од 32 пројекта који су одобрени из ове грант шеме. Општина Стара Пазова и Инђија су поносне што су у конкуренцији 123 предлога пројекта успеле да се издвоје и што је пројекат ове две општине оцењен позитивно и препоручен за финансирање.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије