• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Након одличних резултата Општина наставља пројекат Социјалне инклузијеНакон пуне две године успешне имплементације данас је у Старој Пазови одржана завршна конференција пројекта „Рaзвoj и jaчaњe услугa лoкaлнe зajeдницe зa дeцу сa смeтњaмa у рaзвojу и њихoвe пoрoдицe у Стaрoj Пaзoви, Иригу, Пeћинцимa и Руми“.

Конференцији су присуствовали представници укључених општина: Стара Пазова, Ириг, Пећинци, Рума, представници пружаоца услуга: ШОСО Антон Скала (Стара Пазова), ЦСР Ириг, ЦСР Пећинци и ЦСР Рума, корисници услуга, представници Покрајинског завода за социјалну заштиту и представници УНИЦЕФ-а.

„Веома сам поносан што је наша локална самоуправа на време препознала потребу друштва за изналажење нових начина за решавање старих проблема. Једно од тих решења је увођење нове социјалне услуге „Помоћ у кући за децу и младе са сметњама у развоју и њихове породице“. Захваљујући професионализму људи из Делегације ЕУ, Министарства рада, запошљавања и споцијалне политике, УНИЦЕФ-а, осталих општина и изузетној међусобној сарадњи остварили смо успех који директно утиче на квалитет живота ове деце и њихових породица. Хвала вам свима на томе“, поручио је Горан Савић, помоћник председника Општине Стара Пазова.

Прojeкaт „Рaзвoj и jaчaњe услугa лoкaлнe зajeдницe зa дeцу сa смeтњaмa у рaзвojу и њихoвe пoрoдицe у Стaрoj Пaзoви, Иригу, Пeћинцимa и Руми“ спрoведен је и финaнсирaн уз помоћ Дeлeгaциjе Eврoпскe униje у Србиjи у oквиру IPA прoгрaмa „Сoциjaлнa инклузиja“, у пaртнeрству сa Mинистaрствoм рaдa, запошљавања и сoциjaлнe пoлитикe, a уз пoдршку УНИЦEФ-a. Носилац пројекта кластера је Општина Стара Пазова. Дeлeгaциjе Eврoпскe униje у Србиjи је финансирала 88 одсто укупних трошкова, а учешће укључених општина је око 12 одсто.

Циљ завршне конференције је био презентовање постигнутих резултата пројекта, као и подизање нивoa свeсти o активном учешћу локалних самоуправа у развоју услуга социјалне заштите.

Услуге које су у протекле две године покренуте су:

  • а) „Помоћ у кући за децу са сметњама у развоју и њихове породице“ у Старој Пазови и Иригу
  • б) “Дневни боравак за децу са сметњама у развоју“ у општинама Пећинци и Рума

Резултати пројекта:

  • Мапирањем је установљена тренутна ситуација деце са сметњама у развоју, којима је помоћ потребна на нивоу кластера - мапирано је укупно 209 породица
  • Успостављена услуга „Помоћ у кући“, у општинама Стара Пазова и Ириг, 29-оро деце и њихових породица су корисници ове услуге
  • Успостављањем услуге „Дневни боравак за децу са сметњама у развоју“, укупно 27-оро деце су корисници ове услуге у Пећинцима и Руми
  • Развијене су базе података потенцијалних корисника у све четири општине
  • Ефикасном употребом ресурса, путем удруживања, одржано је 16 радионица за размену знања и искустава професионалних радника пре самог успостављања услуге
  • Организоване су заједничке обуке за запослене на услугама
  • Развијен је иновативни међуопштиниски Контакт центар за подршку деци са сметњама у развоју и њиховим породицама. Корисници своја питања могу поставити позивањем Контакт центра или путем електронске поште. Увођењем ове услуге корисницима је омогућено да без губљења времена добију тачну информацију, подршку и помоћ при решавању препрека са којима се сусрећу
  • Развијен је систем праћења и извештавања успостављених услуга према локалним самоуправама са циљем надзора услуга од стране локалних самоуправа.

Као закључак конференције, све четири општине су потврдиле да ће у циљу одрживости развијених услуга и неопходне помоћи деци са сметњама и њиховим породицама, наставити финансијску подршку и по завршетку пројекта.

Погледајте галерију фотографија

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије