• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Голубинци МачкареБал под маскама и поворка маски само су део програма који је обележио овогодишње “Мачкаре” у Голубинцима, које су трајале са данашњим датумом, четири дана. Манифестација је окупила неколико стотина маскираних учесника који су јуче продефиловали селом.
Тачније, Мачкаре означавају почетак поста уочи Ускрса иако их црква сматра паганским обичајем. За лице које је маскирано кажемо да је намачкарено или премундурено. То најбоље знају Голубинчани и то они најзаслужнији који сваке године приређују карневал који представља магијско религијске радње.
Маскенбал, карневал и традиционално бирање најбољих, одржали су се у сали основне школе” 23 октобар” у  Голубинцима.

“Поносан сам што је ова манифестација постала бренд са којим се цела општина дичи. Надам се да је ово последњи пут да се маскенбал одржава у овој сали, јер Голубинчани стварно заслужују боље опремљен простор.” Истакао је председник општине Стара Пазова господин Горан Јовић, док се обраћао домаћинима и свим учесницима.”

 За победу се борило 19. маски а победила је маска “Рио” (карневал), друго место је заузела маска “Мала сирена”, а треће место заузела је маска “Дан Младости” ( Тито и Јованка Броз)

Све маске са Маскенбала као и посебно припремљене маске за карневал као и маске од прошлих година, изашле су у карневалску поворку са карневалском музиком и направили круг око центра места, са приказом своје тачке на централној бини. После завршетка карневалске поворке служиле су се кобасице, кувано вино, чај, посебни традиционални специјалитети, посластице као и сувенири.

“Жене традиционално  спремају  пихтије и крофне, једе се кулен и кобасица и пије ракија и кувано вино. Ту су и колачи који се служе за Мачкаре а највише крофне. Ове године имали смо пуно гостију, који су одушевљени организацијом.“  истакла је Звездица Црљен из Актива жена.

Овогодишње “Мачкаре” одржане су у организацији  општине Стара Пазова која је и Генерални покровитељ манифестације, такође уз подршку Министарства културе Србије, Велепосланства Републике Хрватске, Хрватског националног већа, Туристичке организације Стара Пазова и  МЗ Голубинци.


одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије