• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna-najava-saradnje-staropazovacke-opstine-sa-zilinskim-okrugom1Сарадња једне локалне средине, једне општине са општинама из пријатељских земаља спада у посебна достигнућа из домена билатералних активности једне локалне самоуправе. Општина Стара Пазова велику пажњу посвећује развијању сарадњи са општинама и градовима ван територије Србије, у намери да на најбољи начин представи разноликост, наслеђе и културу ових простора, богату традицију Срема, спорт и привреду.

Сарадња са Општином Бела из Републике Словачке, је почела пре три године кроз активности у области културе, а сада се на иницијативу из Жилинског округа Републике Словачке очекује проширење и на остале околне општине. Жилински округ је значајан индустријски, логистички, туристички и културни центар.

Пријем за делегацију из Словачке је одржан у згради Општине и био је прилика да се гости, а посебно господин Милан Лауренчик, потпредседник Жилинског округа, који је у посети први пут, упознају са потенцијалнима, привредом и знаменитостима старопазовачке Општине. Након разговора са домаћином - председником Општине Ђођем Радиновићем, председником СО Стара Пазова Гораном Јовићем и њиховим сарадницима, гости су закључили да је општина Стара Пазова пример мултиетничке средине, која може да се поноси са традиционално лепим односима свих заједница које сложно живе на једном простору.

„Овог пута мој конкретан предлог је да остваримо сарадњу у области уметности, јер ми имамо велики број галерија где можемо организовати изложбе слика и скулптура, како би наши људи могли да се упознају са уметничким делима, која настају овде у Србији, у општини Стара Пазова“, истакао је Милан Лауренчик.

Матуш Крајчи, председник Општине Бела, који је у више наврата био гост у Пазови је нагласио да је изнад свега циљ лепа сарадња између наша два народа. „Посебно нам је задовољство што управо за Стару Пазову можемо да кажемо да је ово место где се осећамо као код куће“, додао је Крајчи.

„На нивоу држава постоји велико пријатељство, а код нас, на нашем локалном нивоу, је то евидентно кроз остварене контакте и изузетно коректан однос са великим бројем општина и градова из Републике Словачке и то са неким локалним самоуправама траје и више деценија. Остварили смо успешну сарадњу у областима културе и спорта, а не изостаје ни сарадња на економском, односно привредном плану. Упак можемо да закључимо да неговање односа и време које је потребно посветити међусобним сусретима и разговорима најпре утиче на развој сарадње и конкретне резултате“, нагласио је овим поводом председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Са неким општинама у Републици Словачкој наша Општина сарађује већ више од четири деценије, а плод коректних односа су и бројне реализоване манифестације и догађаји, који су залог за нове успехе.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter