• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna-opstina-stara-pazova-uspesno-sprovodi-eu-program-exchange-5У Kлубу посланика у Београду председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић потписао је Уговор о спровођењу пројекта у оквиру програма „Exchange 5“ – подршке Европске Уније локалним самоуправама у области управљања имовином. Општина Стара Пазова и Рума по партнерском моделу, реализују пети сегмент ЕУ програма Exchange (Exchange 5) – у оквиру пројекта „Интегрисани приступ управљању јавном својином у општинама Стара Пазова и Рума“. Циљ пројекта је реализација процеса регистрације својине и ефикасно и одговорно управљање јавном својином у ове две општине. Коначни циљ пројекта је унапређење локалне економије путем интегрисаног управљања јавном својином у општинама Стара Пазови и Рума.

Управо путем поменутог, петог по реду, сегмента пројекта који носи назив „Exchange 5“, Европска унија унапређује локалне економије увођењем интегрисаног управљања јавном својином. Од укупно 145 локалних самоуправа, Општина Стара Пазова је једна од 18 која је успешно аплицирала и увелико спроводи овакав пројекат који подразумева унапређење софтвера за евидентирање јавне својине и увезивање са базом података Републичке дирекције за имовину.

Сакупљени подаци ће се користити за развој портфолија јавне имовине у свакој општини са пословним моделима за привлачење потенцијалних инвеститора и омогућавање транспарентности када је у питању управљање јавном својином. То ће резултирати ажурираним базама података о јавној имовини и софтвером у општинама Стара Пазова и Рума које садрже књиговодствене модуле и нивое, у координицацији са Републичком дирекцијом за имовину.

Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова: "Ми ћемо у овом пројекту бити опредељени према инвеститорима, јер ћемо имати базу онога што њих занима, земљиште, могуће локале, хале и податке за све оног што ће се наћи у самој бази а чиме општина располаже“. Пројекат финансира ЕУ а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина.

Марина Савић, помоћник председника општине Стара Пазова: "Наш циљ је база која је ефикасна и која ће нам говорити тачно стање на терену у сваком тренутку јер ће бити интерактивна у односу на кориснике који управљају самом базом а поред тога, најважнија ствар је што ћемо кроз овај пројекат и у оквиру саме програмске шеме „Exchange 5“ коначно моћи да валоризујемо саму имовину".

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић: "Реформа јавне управе један од три најважнија критеријума наше европске будућности. Овај пројекат и пројекти овакве врсте су важни из разлога што чине додатни подстрек да се настави започето, да остваримо заједнички циљ, да имамо јаку локалну самоуправу која је један од услова за јачу Србију".

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције је присутнима на скупу нагласила чињеницу да „управо нерешена питања на локалу, коче реализацију бројних пројеката у сарадњи са ЕУ“, а затим додала, "пре свега морамо да идентификујемо са чиме располажемо и шта је развојни потенцијал једног града, једне општине или округа, региона или неког партнерског односа, који ћете имати, јер се увезују увек најмање две или три општине у овом програму“.

Важност ефикасног фунционисања локалне администрације истакао је и Њ.Е. Сем Фабрици, амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији.

"Принцип функсионисања у ЕУ је тај да све што може да се уради у локалној администрацији не треба остављати за виши ниво власти", закључио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

За 15 година постојања програма „Exchange 5“, реализовано је 166 локалних пројеката, укупне вредности 33 милиона евра.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter